Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A.

Adres: Warszawska 165, 05-520 Konstancin-Jeziorna

NIP: 5262748966 KRS: 0000197596

Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A.
1 283 6 1

Opinie o Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A.

spozaklanu

Tak, stawia. A na szczególnym miejscu stawia pociotków i innych znajomych starych pracowników którzy sami byli wstawiani na stołek. Zdumiewające jest ile osób po skończonych szkołach niezwiązanych z elektroenergetyką zaczynało/zaczyna? pracę w firmie by potem podyplomowo (najczęściej na koszt spółki) kształcić się na inżyniera. Może to i dobrze, bo nawet średnio pilny absolwent politechniki po zderzeniu z "elektrotechniką" w spółce może popaść w nieprzyjemny stan zażenowania. Oczywiście są grupy osób/pasjonatów (tak jak to już ktoś tu opisywał) wykonujący swe obowiązki w należyty sposób korzystając ze swej ugruntowanej wiedzy (20 %?). Reasumując: absolwencie politechniki! nie jesteś pożądanym pracownikiem, dla starych pracowników jesteś urojonym zagrożeniem, nie zdobędziesz tu poszukiwanego na rynku pracy doświadczenia. Kusząca początkowa stawka 3800 brutto zł to tylko wabik który dla osób spoza grona wybrańców może wzrastać latami z tempem inflacji (istnieją pracownicy z 5 latami stażu zarabiający niewiele ponad 3k brutto). Jeśli nie masz innego pomysłu na siebie przesiedź w firmie dwa lata by móc sobie zapełnić jeden wiersz w CV pisząc w nim nazwę spółki. Broń boże nie popadaj w stagnację i nie wiąż swej kariery ze spółką na dłużej - ta praca uzależnia i blokuje ucieczkę gdzie indziej. W wytrzymaniu w pracy pomaga wyzbycie się asertywności, przemilczanie oczywistych błędów innych pracowników, nie dopytywanie się o nic, naklejenie sobie sztucznego uśmiechu, lizusostwo, prezentowanie swojej wiedzy w minimum. Warto zapisać się do związków zawodowych i płacić ich składki, nie ma problemu w należeniu do kilku ze związków (choć tajemnicą poliszynela jest wzajemna antypatia niektórych związkowców). Po jakimś czasie pracownik może zacząć donosić, donosy nie muszą być poparte obserwacjami rzeczywistych zdarzeń - muszą jednak być zgodne z wizją kierownika/dyrektora. Warto plotkować, wyciągać informacje o "kolegach" z pracy. Spokojnie, znajdziesz czas na te intrygi, w czasie ośmio godzinnego dnia pracy, rzeczywistej pracy jest na 2 godziny.

ha
@spozaklanu 21.09.2018 22:20

ha hahha

Volkov
@spozaklanu 21.09.2018 22:20

Posunęli sympatycznego starszego pana przebranego za katolika, który zastraszał pracowników? Gratuluję, wreszcie umiecie walczyć o swoje prawa, nie ulegacie bandytom, tak trzymać!

Ja
@Volkov 15.01.2019 21:54

Kogo? Które ZKO?

lewak
@Volkov 15.01.2019 21:54

Czy to prawda, że był wściekły jak go wyprowadzali? Ponoć próbował zamówić 5 piw w drzwiach, a w kierunku stawów krzyczał, że nawet ryby go popamietają i są od Putina.

cyberciocia
@Volkov 15.01.2019 21:54

Volkow jakieś szczegóły, czy tylko ściemniasz? Kiedy jego byli zastępcy?

lewak
@lewak 16.01.2019 08:40

Już za parę miesięcy wyjdzie pierwsza część jego pamiętników o tym jakie miał bogate doświadczenia w łapaniu rosyjskich szpiegów był tak błyskotliwy i sprawny że z powodu zaskoczenia wysypywały im sie kredki z tornistrów. Przy tym straszenie panienek w PSE to była bułka z masłem

xyz

Tematy z PSE nadają się nie na forum a do prokuratury: 1. Jak w ciągu 3 lat może wzrosnąć zatrudnienie w firmie o ok. 1/4 bez znaczącego wzrostu zakresu obowiązków dla firmy jako całości. 2. Dlaczego nowozatrudniani pracownicy bez doświadczenia, zatrudniani są na wyższej podstawie pensji zasadniczej, aniżeli pracownicy już kilka lat pracujący w PSE na analogicznych stanowiskach. 3. Czy ktoś nad tym panuje?

Przemek
@xyz 05.01.2019 21:45

Tak to jest jak na czele stoją ludzie nie mający pojęcia o tym za co odpowiadają.

Ja
@xyz 05.01.2019 21:45

No jak to nie ma firma nowych obowiązków? A grupa smart? A druciaki? A ostatnio widziałem nawet akcję "chcę być bezpieczne, twoje hasło" A artykuł w intranecie jak choinkę dekorować? To są bardzo poważne nowe obowiązki za które trzeba komuś zapłacić grubą kasę

Pechowiec
@Ja 09.01.2019 11:06

To rzeczywiście są poważne zadania, a tymczasem UE sprowadzi PSE do roli serwisanta linii energetycznych, plan regionalnych centrów wejdzie w życie niezależnie od tego czy to sie podoba pisowskim geniuszom czy nie.

Natalia

@das, wspomniałeś o tym, że zarobki systematycznie spadają. Czy na pewno to miałeś na myśli? Obecnie pracownicy z doświadczeniem zyskują coraz bardziej na wartości. Często firmy decydują się zainwestować w obiecującego pracownika lub zatrzymać go na jak najdłużej. Przyczyną tego są braki wykwalifikowanych pracowników na rynku pracy. Czy obniżka wynagrodzenia nastąpiła przy przedłużaniu kolejnych umów z firmą Polskie Sieci Elektroenergetyczne?

Gal anonim
@Natalia 13.09.2018 10:35

Nie wiem co ale nie bierz tego więcej. 1. Tak spadają po każdej akcji wyrównywania płac (akcja HEYA , porównywanie do średniej krajowej , likwidacja dodatków ) 2. Płaca zasadnicza się liczy a nie dodatki dodatki są za coś nie biorą się z nieba . 3. Pracownicy nie zyskują na wartości , bo wiedza zdobyta ( prywatnie ) nie idzie w parze z podwyżkami . 4. Inwestycja w pracownika w bezsensowne szkolenia bo plan trzeba zamknąć . 5. Podnoszenie kwalifikacji - pracownicy nie mają w większości szkoleń wysokościowych , szkoleń w zakresach realizacji niektórych zadań czy dwu - trzy dniowe lub tygodniowe szkolenia nauczą sprawdzeń zabezpieczeń , przeglądów odłączników , przekładników gdzie ludzie zdobywali doświadczenie latami ( jak widzą jak to się robi włosy stają im na głowie ) nie liczy się tylko cena i rosnące słupki oszczędności . 6. Obniżka wynagrodzenia nie występuje bo nie daje się podwyżek a koszty życia rosną to co zarabiało się 10 lat temu nie przekłada się na obecne wydatki . 7. Do pracy garną się ludzie a) po studiach zdobyć linijkę w CV , b) młodzi żonkosie bo żona ma dość zostawania samej z dziećmi jak chłop w delegacji c) powrót z emigracji bo do emerytury 10-15 lat trzeba uprawnienia wyrobić . 8. Zgłaszanie szkoleń na które chciałoby się dostać i tak jest bez sensu ucinane jest a po co ci to i tak umiesz to robić tylko podpisz. Problemy z zatwierdzenie już rozstrzygniętych przetargów wystarczy zajrzeć na stronę przetargów ile się ciągną. 9. Żyjecie w świecie iluzji nie widzicie nic poza waszą Warszawą , koszy życia w innych miastach bywają wyższe niż u was . 10. Mam nadzieje że DB nie stanie jutro za drzwiami .

sisi
@Natalia 13.09.2018 10:35

No niestety PSE to nie inne firmy. Tutaj zapaść w zarobkach. Wielkie obiecywanie i nic po za tym. Obniżki wynikają nie ze zmiany umów tylko a cyklicznego zmieniania regulaminu płac; ubruttowienie, nowy taryfikator i inne takie pomysły....

Jacek
@sisi 26.11.2018 21:49

Wnioskując po odpowiedzi użytkownika "Natalia" to albo jest ona specjalistą od PR działająca na zlecenie PSE albo botem.

Andrzej
@Natalia 13.09.2018 10:35

Natalia. Zmieńcie już płytę w DI, bo te komentarze są na jedno kopyto.

Mike
@Andrzej 11.01.2019 06:53

Natalia to bot!!!

Pechowiec
@Mike 11.01.2019 19:07

Jak możesz panią Adę nazywać botem

Pozdrawiam

Dzień dobry, nie wspominał nikt jeszcze o akcji "Porozumienie". Krótko. Pracownikom byłego PSE Inwestycje S.A., którzy w 2017 r., przeszli do CJI PSE S.A wręczono porozumienie zmieniające warunki ich pracy i płacy (pomimo, że minęło sporo czasu to dopiero teraz w 2019 r. postanowiono wręczyć im to porozumienie)? Porozumienie rzecz jasna nie było w naszej firmie porozumieniem sensu stricto, które było ustaleniem wypracowanym przez obie strony: pracodawcę i pracownika. W pewnym uproszczeniu sytuację najlepiej obrazuje film, który mógłby zostać nagrany z ukrycia w sali zarządu: (usunięte przez administratora)

Jacek
@Pozdrawiam 12.01.2019 10:15

Mam na ten temat taką opinię. Te porozumienia wręczono teraz bo: a) Zarząd nie chciał ich dawać na koniec roku bo bał się, że pracownikom siądą morale i nie zrealizują celów narzuconych przez Radę Nadzorczą, b) Wcześniej ich nie dali bo dawni głównodowodzący w CJI nie chcieli się na to zgodzić a nie można było ich od tak wywalić z pracy. Jak wiemy w październiku z CJI zwolniono Dyrektora Zarządzającego oraz Dyrektora Technicznego. Powody ich zwolnienia przynajmniej dla mnie pozostają niejasne. Nie mniej jednak obaj Panowie wywodzili się z dawnego IK i bronili swoich pracowników (Dyrektor Zarządzający na każdym spotkaniu okolicznościowym o tym między słowami wspominał), zatem wraz z nimi zniknęła przeszkoda blokująca oszczędności. Nowa kadra się nie postawi Zarządowi bo to ludzie z ich namaszczenia, więc bez skrupułów postanowili zmniejszyć zarobki pracownikom. Poczekali tylko do końca roku, bo ich byt w tej firmie zależał od tego czy uda się zakończyć kilka grubych kontraktów, a spadek morale wśród pracowników mógł to znacząco utrudnić.

Jacek

Każdego dnia gdy przychodzę do pracy to mam wrażenie, że ta firma osiągnęła dno, lecz zawsze około 11:00 dosięga zadziwia mnie ona, gdyż pokazuje, że można wziąć łopatę i kopać głębiej. 1. Skala nepotyzmu i kumoterstwa panujące w tej firmie jest porażająca nawet ja na spółkę Skarbu Państwa, 2. Najwyższe stanowiska piastują ludzie co najmniej nieposiadający odpowiednich kompetencji (z Erykiem K. prezesem zarządu na czele), którzy nie mają absolutnie zielonego pojęcia o absolutnie niczym, 3. Wszechobecna biurokracja odbiera chęci do jakiejkolwiek pracy (nawet jak chcesz odejść z roboty to musisz postępować zgodnie z procedurą - obecnie to już chyba instrukcja ale głowy nie daję), 4. HR na rozmowach kwalifikacyjnych chwali się rozbudowanym pakietem socjalnym - fajnie że jest ale rekompensują to sobie słabymi podstawami. Osobiście wolałbym zarabiać miesięcznie więcej i nie mieć żadnego socjału. 5. Kompetencje nie mają żadnego znaczenia, liczą się twoje "plecy" i umiejętność włażenia w (usunięte przez administratora) tym o lepszych plecach niż twoje. 6. Nie ma w tej firmie żadnych możliwości rozwoju (chyba że jest jakieś pospolite ruszenie, że ktoś sobie ubzdura, że wszyscy w firmie muszą mieć jakiś papier - np. kiedyś było tak z certyfikatem IPMA). 7. Największy żart w tej firmie to tzw. "Nowy model prowadzenia inwestycji" o którym poniżej. Słowem wstępu, jeśli ktoś jednak zechce się pchać w to (usunięte przez administratora) NIGDY, PRZENIGDY NIE APLIKUJCIE DO CJI, TO OSTATNI DEPARTAMENT W KTÓRYM CHCECIE PRACOWAĆ (no chyba że nie zależy wam na zdrowiu psychicznym). Jako doświadczony pracownik udzielam przyjacielskiej rady. Funkcjonowanie tej jednostki organizacyjnej to żart (zwłaszcza pionu realizacji inwestycji). Cała odpowiedzialność zepchnięta jest na Kierownika Projektu (to tylko funkcja formalnie ci ludzie są takimi samymi szeregowymi pracownikami jak wszyscy inni, z funkcją Kierownika dzieli tylko nazwę), jednocześnie nie daje się im do rąk żadnego narzędzia wpływu na swoich członków zespołu. Zanim zechcesz się zatrudnić na to stanowisko zastanów się dobrze i przemyśl czy chcesz: a) zbierać kopy za każdy niedotrzymany termin, nawet jeśli nie masz fizycznie możliwości go dotrzymać (tj. nic nie móc a za wszystko odpowiadać), b) być chłopcem na posyłki innych Członków Zespołu Projektowego na których nie masz żadnego wpływu bo formalnie ich kierownik wydziału ma pełną władzę nad ich ocenami, a ty masz tylko im organizować pracę, c) być uważany za idiotę przez Członków Zespołu Projektowego tak dla zasady w imię dawnych przyzwyczajeń do starego modelu realizacji i Inżyniera Kontraktu PSE Inwestycje S.A., d) musieć za każdym razem prosić Członków Zespołu Projektowego żeby wzięli się do pracy (bo kazać im nic nie możesz i konsekwencji wobec ich niesubordynacji też nie możesz wyciągnąć), e) na koniec być wyrzuconym z pracy za to że prawnicy mielili aneks do umowy przez ponad rok i nie dotrzymałeś z tego tytułu terminu Odbioru Końcowego, to ta robota jest nieomal na ciebie skrojona. W innym przypadku serdecznie odradzam.

Mila
@Jacek 09.01.2019 21:02

Smutne, ale prawdziwe. Niestety... W obszarze eksploatacji wcale nie jest lepiej.

Andrzej
@Jacek 09.01.2019 21:02

Co wy wszyscy opowiadacie??? W PSE można funkcjonować jak w bajce. Zarobki? Bardzo duże. Konkurencyjne. Rynek się nie umywa. Kompetencje? Można nie mieć żadnych. Poważnie, żadnych. Można nawet nie wiedzieć, po co w baterii są dwa bieguny, albo jak działa transformator. Chęć do pracy? Po co to komuś? Obowiązki? Nic nie trzeba robić, tylko wystarczy gadać lub obiecywać. Zarząd to lubi. Albo przynajmniej jeden wice. Pracę zrzuca się na tych, którzy przyszli do firmy jeszcze przed Dobrą Zmianą. Odpowiedzialność? Zero. Powtarzam: zero. Serio: zero. Rozwój? A po co komuś rozwój? Kiedy pensja z automatu wpada co miesiąc. Zamiast rozwoju niezliczona ilość konferencji, nie tylko polskich. Projekty, ocierające się o sferę fantazji i marzeń. Wyjazdów tyle, że trzeba być frajerem nie mając konta na Facebooku, gdzie można wrzucać zdjęcia. Integracje, pseudo-obowiązkowe spotkania. Nie wierzycie? W 2018 roku były: USA, Singapur, Malezja, Izrael, Anglia, Niemcy, Niemcy. wiele razy Niemcy. To wszystko za duuuże państwowe pieniądze, czyli za (usunięte przez administratora) Wy płacicie. Social? Nieziemski. Z państwowych pieniędzy. I to wszystko jest w zasięgu ręki. Tylko są dwa warunki: trzeba dostać się do komórki SMART lub cyberbezpieczeństwa. Jest jeszcze Departament Bezpieczeństwa, ale tam dyrektor jest na wylocie i nie wiadomo co będzie dziać się za miesiąc. Pewnie będą skakać sobie do gardeł. Z komentarzy widać, że poszliście do innych wydziałów. Frajerzy. Eldorado jest tylko w tych dwóch powyższych. Nikogo nie rusza atmosfera w firmie, jeśli są miliony pieniędzy do rozwalenia. To jest właśnie zwinność.

Mike
@Andrzej 11.01.2019 06:51

Smutna rzeczywistość technicznej firmy kierowanej przez prawników z nadania politycznego.

Gall anonim

Oj co to się dzieje w eksploatacji . Lata zaniedbań i oszczędności wyłazić zaczynają , zombi się budzą .

żubr

Byłem, widziałem, nie wrócę.

MAC

Witam. Mam pytanie do pracowników PSE. Jakie są dodatki do pensji. Chodzi mi o wysługa lat, premia uznaniowa, premia roczna, dodatek szkodliwy. Dopłata do energii. itp

sisi
@MAC 20.11.2018 17:32

Żadnych dodatków nie ma. To już było. Tylko pensja i żebracza premia raz na kwartał. Inne firmy w zarobkach idą do przodu i oferują ciekawe dodatki, a tutaj wielka cofka i ogólne zniechęcanie pracowników. Wszytko o co pisze to kawał historii. Dużo pracowników w byłych Oddziałach rozgląda się już na rynku pracy.

jest_znosnie
@sisi 26.11.2018 21:45

Ale warto też dodać o tej stronie jaśniejszej stronie coś, jak kasa na kulturę i sport, która jest spoko dodatkiem w skali roku ok 1k, dofinansowanie od przedszkola/żłobka dla dzieci w wysokości 300pln/msc na dziecko, doładowanie kart przedpłaconych dla pracowników ZKO co miesiąc oraz tych bonusowych z okazji Świat Bożego Narodzenia czy Dnia Energetyka, a to już kasa rzędu 6k, premia roczna, dodatek do energii po roku pracy. Wczasy pod gruszą ok 1500-2tys dla pracownika + w zależności od posiadanych dzieci ta kwota przemnożona razy ilość potomstawa. Tego może nie widać co miesiąc, ale naprawdę z tego w skali roku na picie robi się dość znacząca kwota, która faktycznie jest zauważalnym zastrzykiem w newralgicznych okresach i pozwala w święta czy wakacje nie uszczuplać budżetu znacznie. Pozdrawiam.

Sisi
@jest_znosnie 02.12.2018 00:08

Moze i jest znosnie ale przyszły rok juz będzie biedny. Wszystko o czym piszesz zmniejszy sie o połowę lub niektóre pozycje w ogóle znikną. PSE dąży do płacenia tylko pensji zasadniczej i niezbyt dużej. Szkoda bo kiedyś była to fajna firma w której dużo ludzi chciało pracować.

młody
@Sisi 15.12.2018 16:03

A możesz powiedzieć co dokładnie ma zniknąć lub zostać obniżone?

Mika
@młody 16.12.2018 12:50

Już wiadomo. Premie, socjal itp, o połowę. Jestem ciekaw gdzie znikną pieniądze zaoszczędzone na tym. Atmosfera wśród szeregowych pracowników jest już bardzo gorąca.

Mr O.

Namieszane zostało z inwestycjami, że głowa boli. Dzielenie wydziałów po to, żeby je za jakiś czas łączyć. Co i rusz wywalani są, albo sami odchodzą ci, którzy coś potrafią. Zamiast Smart PSE wyszło nam Wielkie G. Absurd goni absurd! Organizacja rośnie jak na drożdżach. Dziesiątki nowych rekrutacji. Nie ma czasu, żeby uczyć nowych pracowników. Absurd goni absurd! Czy ktoś nad tym panuje? I na dokładkę reaktywacja rybołowa!!!

Energetyk

Szukam informacji na temat pensji inspektora w PSE, jest ktoś w stanie określić widełki?

ppp
@Energetyk 20.12.2017 16:04

około 3000 brutto

Olek
@ppp 21.12.2017 07:40

Ha ha ha. 3000 brutto to ok. 2000 netto. Za tyle to można teraz zatrudnić sprzataczkę. Inspektor jest kompetencjami troszkę poniżej specjalisty. Dlatego sądzę że widełki to od ok. 3000 do ok. 5000. Jak jest się dobrym to rozsądniej się trzymać górnej granicy. Pracodawca będzie wolał trochę dołożyć wynagrodzenia niż stracić dobrego kandydata.

DE
@Olek 21.12.2017 20:55

Jestem starszym specjalistą to 2 stanowiska wyżej niż inspektor mam 4730 brutto ok 3000 netto (podstawa płaca zasadnicza) (staż 11 lat)

SyLwia

"Strzeżcie się fałszywych proroków, którzy przychodzą do was w owczej skórze, a wewnątrz są drapieżnymi wilkami".

Qwert

Dla mnie ten cały artykuł to banialuki i raczej wyraz niekompetencji przedstawiciela firmy. Wszystko to puste frazesy, niepoparte zrealizowanymi rzeczywistymi przykładami. Poniżej w punktach moja subiektywna ocena firmy. 1. Rzeczywiście był dodatek do energii elektrycznej, ale wkrótce po opublikowaniu artykułu został zlikwidowany. 2. Rzeczywiście jest GRUPA SMART, ale raczej pracuje bez spektakularnych i możliwych do wymiernego wykorzystania rezultatów. Pewnie ze względu na brak odpowiednich kompetencji oraz pełnego zaangażowania zespołu. 3. Rzeczywiście organizuje się dni opieki nad dziećmi, ale w zamian od kilku miesięcy obowiązuje zasada, że wzięcie dnia opieki nad dzieckiem powoduje obniżenie ewentualnej premii. Ponadto wkrótce po opublikowaniu artykułu znacznie zawężono godziny rozpoczynania pracy, co utrudnia odwożenie dzieci do przedszkola albo szkoły. 4. Rzeczywiście jest dofinansowanie do nauki języków obcych, ale w tym roku informację o przyznaniu i warunkach takiego dofinansowania przekazano pracownikom kilkadziesiąt dni po rozpoczęciu semestru, co utrudniło skorzystanie z dofinansowania. 5. Rzeczywiście jest procedura dotycząca szkoleń, ale to chyba jedyne rozwiązanie systemowe i uporządkowane umożliwiające podnoszenie kompetencji. Faktycznie polega ono na tym, że szkolenia trzeba sobie wyszukać samemu, dane szkoleń trzeba przekazać do kadr w jeden dzień. To i tak nie daje pewności, że ktoś nie powie np. „wiemy, że dysponujesz odpowiednim poziomem umiejętności, więc nie ma potrzeby ich pogłębiać” albo „właśnie skończyły się środki na szkolenia”. 6. Rzeczywiście są premie projektowe, ale w niewielkiej części projektów i często w niewielkiej wysokości. 7. Rzeczywiście był bogaty pakiet świadczeń pracowniczych, ale wkrótce po opublikowaniu artykułu został on znacznie ograniczony. 8. Nieprawda, że wcześniej nie poszukiwano wysoce wykwalifikowanych specjalistów. Często zatrudniano nowych pracowników na stanowiska wyższe niż starszy specjalista. 9. Nieprawda, że „na pierwszym miejscu stawiamy na zatrudnianie osób, które posiadają kompetencje i doświadczenie w elektroenergetyce, takich, które wspierają kluczowe departamenty, tj.: eksploatację, zarzadzanie systemem, rozwój systemu, przesył, czy standardy techniczne. Wzmacniamy naszą kadrę również w obszarze realizacji inwestycji, jako konsekwencja wprowadzenia przez PSE nowego modelu działania w tym zakresie. Poszukujemy pracowników z wiedzą techniczną, jak również projektową.” W ostatnich miesiącach zatrudniano głównie ludzi bez doświadczenia w elektroenergetyce i w znacznej mierze do innych departamentów. Co to jest wiedza projektowa? 10. Nieprawda, że „ stawiamy na pracowników merytorycznych, odpowiedzialnych i z zapałem, którym praca sprawia przyjemność i, z którą pracownik się identyfikuje” oraz że „doceniamy pracowników skoncentrowanych na realizacji wyznaczonych celów, z inicjatywą, rozumiejących i reagujących na potrzeby spółki”. Zmiana podejścia do pracownika, jego uprzedmiotawiane świadczy wręcz przeciwnie. Większość starych pracowników jest niezastąpionych pod względem doświadczenia i kompetencji. Często to ludzie pracujący dla idei są słabo wynagradzani, a to głównie te osoby stanowią fundament firmy. 11. Rzeczywiście „w poprzednich latach koncentrowaliśmy się na programie rozwoju i mobilizacji kadr, rozwoju modelu zarządzania projektami czy wdrażania systemowych rozwiązań wspomagających doskonalenie kompetencji dedykowanych poszczególnym grupom pracowników. Niestety raczej nic z tej koncentracji nie wyszło. Firma też się wiele starała, ale dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. Osobiście wątpię nawet w dobre intencje firmy. 12. Rzeczywiście kadry wskazują na poprawiającą się opinię pracowników o firmie. Na podstawie badania OHI stwierdziły, że w 2017 r. ok. 61% pracowników było zadowolonych z pracy w firmie. Według kadr jest to szokująco duży wzrost o ok. 4% r/r. Jednak zapewne nie wzięli pod uwagę, że w tym roku zatrudnili z polecenia wielokrotnie więcej wysokoopłacanych pracowników. 13. Rzeczywiście firma otrzymała nagrody dla dobrych pracodawców, ale w rankingach, które nie uwzględniały opinii pracowników, przykład Srebrny Listek CSR POLITYKI 2016 (oparty tylko na deklaracji pracodawcy) i Laureat Programu Dobry Pracodawca 2017 (oparty na wyniku analizy materiałów nadesłanych przez pracodawcę). W taki oto nietransparentny i papierowy sposób firma kształtuje swój wizerunek, jako dobrego pracodawcy.

Qwert
@Qwert 15.01.2018 19:13

owyższa moja wypowiedź odnosi się do postu @WC z dnia 05.08.2017 21:51 i zawartości artykułu o społecznie odpowiedzialnym pracodawcy przyszłości. A teraz kolejna porcja mojej subiektywnej opinii o firmie. Ostatnio odbyło się spotkanie z udziałem naczelnego, którego celem było omówienie jak to dobrze jest w firmie. Po tym co zostało powiedziane nie da się uznać, że jest normalnie. Naczelny wypowiadał się jakby nie miał świadomości, że jest coraz gorzej. Chyba nowa kadra managerska nie jest w stanie sporządzić i przekazać mu rzetelnych informacji o sytuacji w firmie, pomimo że liczba managerów wzrosła o kilkadziesiąt procent. 1. W opinii naczelnego sukcesem jest to, że doprowadzono do zlikwidowania wielu procedur. Chyba nie ma świadomości, że likwidacja odbyła się poprzez zmianę tytułu, słowo procedura zmieniono na instrukcja. Procedurę zatwierdzał zarząd, a instrukcję zatwierdza dyrektor. Dla zwykłego pracownika nic się nie zmieniło. Pracownik musi wykonywać polecenia wydawane przez przełożonych, a są nimi zarówno dyrektor jak i zarząd. Zmiana nazw procedur zdjęła z zarządu odpowiedzialność za analizę poprawności sposobu funkcjonowania spółki, który był ujęty w procedurach. Teraz ta odpowiedzialność spoczywa na dyrektorach, a zarząd pewnie nie ma informacji zwrotnej o skuteczności i poprawności działania tych regulacji. 2. W opinii naczelnego sukcesem jest poprawa opinii pracowników o firmie. Chyba nie ma świadomości, że jest to jedynie wynik ankiety z odpowiednio ukartowanymi pytaniami. W ankiecie udziału nie wzięło ponad 40% pracowników, wśród których znacząca większość (w tym ja) nie mogła wygospodarować sobie czasu na jej wypełnienie, ze względu na bardzo złe funkcjonowanie firmy. Oczywiście te 40 % raczej wystawiłoby negatywną opinię o firmie. Natomiast wśród pozostałych 60 % jest bardzo dużo nowych pracowników, którzy jeszcze nie poznali firmy lub są wdzięczni za zatrudnienie na bardzo dobrych warunkach, więc wypowiadali się pozytywnie. Pomimo tych okoliczności i tak wynik ankiety nie jest spektakularny. 3. W opinii naczelnego sukcesem jest uniezależnienie wysokości premii pracowników od premii kadry menadżerskiej. Chyba nie ma świadomości, że wcześniej wysokość premii była ustalana bardziej sprawiedliwie. Cały zespół, manager wraz z pracownikami, byli nagradzani takim samym współczynnikiem premii w odniesieniu do podstawy wynagrodzenia. Nagradzając managera za dobre wyniki nagradzano też jego pracowników, wszak sam manager ani sami pracownicy nie wypracowali osiągnięć zespołu. Teraz po praktycznie całkowitej wymianie kadry managerskiej zarząd może przyznać managerom ogromne premie (nawet tym miernym), a pracownikom skromne (nawet tym dobrym). Nowo zatrudnionych pracowników zarząd zbytnio nie skrzywdzi, bo oni mają znacząco wyższe podstawy wynagrodzenia, w porównaniu do starych pracowników. Sumaryczne roczne podstawowe wynagrodzenie nowych jest zapewne wyższe niż sumaryczne roczne całkowite (z premiami i wszelkimi dodatkami) wynagrodzenie starych. Na pewno nowe uregulowania nie wpłyną pozytywnie na motywację pracowników i ich zadowolenie ze sposobu funkcjonowania firmy. 4. W opinii naczelnego sukcesem będzie opracowanie wartościowania stanowisk. Chyba nie ma świadomości, że dla większości pracowników obecna wysokość wynagrodzeń jest wynikiem wieloletniego wartościowania ich stanowisk. Zapewne wartościowanie stanowisk nie skończy się dobrze dla większości starych pracowników, którzy na dobrą wycenę swojej osoby i stanowiska ciężko pracowali przez wiele lat, bo w oczach rządu RP mianującego zarząd to ludzie gorszego sortu. Teraz każdy stary może zostać zresetowany do poziomu stażysty, na podstawie pospiesznie określonych kryteriów. Ciekawi mnie czy wartościowanie obejmie też zarząd, który nowej kadrze managerskiej oficjalnie przekazał znaczny zakres decyzyjności, będącej wcześniej w kompetencjach zarządu. Kiedyś zarząd chciał decydować prawie o wszystkim, jako organ bezpośrednio odpowiedzialny za firmę, teraz naczelny stwierdził, że chce żeby większość decyzji była podejmowana poza kontrolą zarządu. Pewnie wynika to z braku odpowiednich kompetencji u członków zarządu. cdn.

Qwert
@Qwert 22.02.2018 20:03

5. W opinii naczelnego sukcesem jest sposób działania nowej kadry managerskiej, ocenia go jako SMART PSE. Chyba nie ma świadomości, że managerowie zarządzają w sposób chaotyczny, bez odpowiednio przemyślanych planów. Dobrze zaplanowana organizacja wyśmienicie pracuje przez wiele lat, z ewentualnie kosmetycznymi zmianami. W przypadku tej firmy jedynym uzasadnieniem dla zmian organizacyjnych jest zmieniające się prawo. W pozostałych przypadkach wprowadzanie zmian wskazuje jedynie na nieudolność managerów. Przez wiele lat dotychczasowej działalności firmy było tylko kilka zmian organizacyjnych, nigdy nie było idealnie, ale wszystko funkcjonowało stabilnie i na akceptowalnym poziomie jakości. Firma o strategicznym znaczeniu dla bezpieczeństwa państwa nie powinna być zarządzana poprzez ciągłe wprowadzanie zmian. Zmiany zawsze oznaczają obniżenie, choćby na krótki czas, jakości i sprawności działania oraz podnoszą ryzyko wycieku wrażliwych informacji. Ciągłe zmiany to frustracja pracowników, obniżenie poziomu ich kompetencji i sprawności działania, a także wzrost rotacji pracowników, oznaczający odpływ kompetencji. Pracownicy musza się uczyć funkcjonować w nowych okolicznościach. Podczas wprowadzania zmian organizacyjnych nikt nie panuje nad sposobem przeniesienia do nowych struktur organizacyjnych procedowanych spraw. Aktualnie wszystko funkcjonuje jedynie dzięki dawnym przyjaźniom między pracownikami. Zaprzyjaźnieni pracownicy pomagają sobie, aby przetrzymać ten ciężki czas. To co się teraz dzieje to prawdziwe piekło dla nowych pracowników, którzy nie mogą się zaadaptować i sprawnie działać w organizacji. Sposób zarządzania managerów frustruje wielu pracowników. Managerzy uważają, że mogą używać wyuczonych na studiach i kursach metod zarządzania, które opierają się na psychomanipulacji. Jednak takie metody są skuteczne jedynie w odniesieniu do pracowników o niskim poziomie kompetencji, którzy nie potrafią ich rozpoznać. 6. W opinii kadr sukcesem jest wprowadzenie nowej instrukcji określającej zasady szkoleń, w miejsce poprzedniej procedury, oraz listy szkoleń. Kadry chyba nie mają świadomości, że to tylko pozorne i nic nie zmieniające działanie. Nie znam jeszcze tych dokumentów, ale nadal przeszkodą dla budowania kompetencji jest niski budżet na szkolenia, bo na każdego pracownika przypada zaledwie po kilkaset złotych, co nie wystarczy nawet na jedno najprostsze szkolenie. A po wielu latach stagnacji zapotrzebowanie w tym zakresie jest ogromne. Bez względu na to co jest w procedurze, czy instrukcji, w sprawie szkoleń nie da się nic zmienić bez odpowiedniego wsparcia finansowego. 7. W opinii kadr normalnym i dopuszczalnym jest przerzucenie na pracowników ustawowo przypisanych do pracodawcy obowiązków. Kadry postanowiły, że pracownicy będą osobiście odpowiedzialni za prowadzenie swojej ewidencji czasu pracy. Ponadto kadry postanowiły, że pracownik inicjuje zlecenie pracy w godzinach nadliczbowych oraz swoją delegację. Kodeks pracy jasno wskazuje, że pracodawca prowadzi ewidencję czasu pracy, zleca pracę w godzinach nadliczbowych oraz zleca wyjazd służbowy. Obowiązki te mogą być oddelegowane nie niżej niż do kierowników. Zapewne działania kadr mają zapobiec pozywaniu pracodawcy o wypłatę wynagrodzenia za godziny nadliczbowe, co dziś jest powszechne. Wszystkich tych patologicznych nieprawidłowości można by było uniknąć jakby managerowie mieli odpowiednie kompetencje. Managerowie powinni mieć wiedzę o tym czym zajmują się ich pracownicy oraz przydzielać zadania i organizować pracę w taki sposób, aby pracownicy mogli ją wykonać w podstawowym czasie pracy. Ponadto jeśli ma nie być nadgodzin powinni czuwać nad tym aby ich pracownicy punktualnie wychodzili z pracy.

Pracus
@Qwert 22.02.2018 20:03

Qwert ankiety nie wypełniłeś a masz czas w robocie po Internetach chodzić i te brednie wypisywać. Ludzie zatrzymaliscie się jak dinozaury w pewnym okresie i nie chcecie nic zmieniać. Świat idzie do przodu energetyka również jak się Wam tak nie podoba zmieńcie prace a nie dupppeeeee zawracacie na gowork

SMutny

Czy przypadkiem ostatnie zmiany kadrowe w obszarze CJI to nie są przypadkiem pierwsze efekty "nowego, doskonałego modelu prowadzenia inwestycji"? W miarę upływającego czasu będzie coraz .... "lepiej?!". Na myśl przychodzi cytat z klasyka: ".... i Sabo nie idźcie tą drogą".

emeryt
@SMutny 07.10.2018 13:56

W eksploatacji wcale nie jest lepiej. Od stycznia b.r. niebawem odejdzie 4 dyrektor. Tym razem z DE. Kiedy wreszcie ktoś tej wyniszczającej kadrę polityce się przeciwstawi. Przez pozbywanie się doświadczonej kadry wiedzy nie przybędzie !!! Wszyscy, którzy zamierzają do eksploatacji aplikować powinni mieć tego świadomość.

DE
@SMutny 07.10.2018 13:56

Jaką opinię można mieć o firmie, która co rusz pozbywa się swoich wartościowych zasobów? Pozbywanie się tych kompetentnych ma celu przertwanie tych na stołkach. Mało doświadczonymi łatwiej będzie rządzić. Kiedy wreszcie ktoś z RN pokapuje się co się w tej firmie wyczynia. Czy ktoś panuje nad zatrudnieniem nowych pracowników? Wystarczy zajrzeć do zakładki KARIERA. Chodzi o ilość prowadzonych rekrutacji. Kilkadziesiąt prowadzonych rekrutacji !!!

sisi
@emeryt 08.10.2018 17:25

Akurat tutaj przyda się przewietrzyć salony

Natalia

@DE, ilość prowadzonych rekrutacji nie zawsze wskazuje na problem w firmie. Aktualnie rynek pracy potrzebuje wielu pracowników, a duże firmy wykwalifikowaną kadrę. Twoja opinia jest dosyć ogólna, czy na pewno jesteś pewien, że w firmie zwalnia się doświadczonych pracowników? Może pracownicy rezygnują z przyczyn osobistych.

sisi
@Natalia 16.10.2018 11:31

Nie zwalnia się tu fachowców. Oni niedługo sami odejdą z powodów "osobistych" (zarobki).

Natalia

@emeryt, czy wiesz jakie są przyczyny odejścia tego Dyrektora? Może zadecydowały powody prywatne. Odejścia pracowników nie zawsze wynikają z powodów leżących po stronie firmy. Czy w związku z tym w firmie trwa obecnie rekrutacja na to stanowisko w firmie Polskie Sieci Elektroenergetyczne?

.

Praca nie dla specjalistów. Kierownicy i dyrektorzy mają duże problemy ze zrozumieniem zagadnień którymi zajmują się podlegli im pracownicy. Jeśli jesteś specjalistą w jakiejś dziedzinie spotkasz się wktrótce po zatrudnieniu z sytuacją kiedy będziesz nakłaniany do zrobienia czegoś czego zrobić nie powinieneś ze względu na oczywiste dla fachowca powody.

Sebulba
@. 05.10.2018 09:35

A skąd ma się brać zrozumienie zagadnień technicznych skoro brak jest wykształcenia kierunkowego. Ryba psuje się od głowy!!! Do takiego wniosku prowadzi treści z linku: (usunięte przez administratora)

,,,
@. 05.10.2018 09:35

"Podwładny powinien przed obliczem przełożonego mieć wygląd lichy i durnowaty, by swoim pojmowaniem istoty sprawy nie peszył przełożonego" (Ukaz cara Rosji Piotra I z dnia 9 grudnia 1708)

.
@. 05.10.2018 09:35

Kierownicy i dyrektorzy nie są w stanie prawidłowo ocenić pracownika. Nie odróżniają uczciwie wykonujących obowiązki specjalistów od niekompetentnych cwaniaków umiejętnie wykorzystujących totalne dyletanctwo kadry kierowniczej i dyrektorskiej.

x
@Sebulba 07.10.2018 13:37

Wykształcenie jest, ale brakuje predyspozycji. W niektórych przypadkach zatrudnieni mają niechlubną przeszłość w innych firmach z branży. Lub pracowali zbyt krótko by czgokolwiek się nauczyć.

Natalia

@ankavalencia@interia.pl, może warto zapytać bezpośrednio w firmie Polskie Sieci Elektroenergetyczne? Skontaktować się z firmą telefonicznie lub mailowo. Obecnie rynek pracy potrzebuje wielu pracowników technicznych. Być może twoje wykształcenie wystarczy żeby zostać przyjętym i rozpocząć na przykład dalsze szkolenie?

ankavalencia@interia.pl

Witam mam pytanie po jakiej szkole można się dostać do pse? Czy po średniej elektrycznej?będę wdzięczna za pomoc,generalnie chodzi mi o ekipy które naprawiają.Dziękuje i pozdrawiam

Natalia

@spozaklanu, rozumiem, że nie jesteś zadowolony z polityki kadrowej w firmie Polskie Sieci Elektroenergetyczne. Może warto dać szansę mniej doświadczonym pracownikom? Obecnie rynek pracy jest bardzo aktywny, a wiele osób korzystając z tego zdobywa nowe kompetencje lub postanawia się przebranżowić. Rozumiem, że masz też zastrzeżenia co do atmosfery w firmie. Czy próbowałeś w jakiś pozytywny sposób wpływać na jej poprawę?

LU
@Natalia 23.09.2018 11:19

Po przeczytaniu kilku Twoich postów trudno oprzeć się wrażeniu, że jesteś programem napisanym po to, aby generować ruch i pobudzać kolejnych ludzi do pisania opinii na temat naszej firmy.

yano
@LU 26.09.2018 20:24

oczywiście, toż to bot, do tego totalnie prymitywny, dla pozoru czasami wpis poprawiony ręką operatora

Natalia

@Zainteresowany, Może warto udowodnić swoją przydatność dla firmy i pokazać swoje zaangażowanie. To na pewno będzie mile widziane przez pracodawcę i zostanie docenione. Czy długo już pracujesz w firmie Polskie Sieci Elektroenergetyczne? Czy w trakcie swojej pracy zaproponowałeś wdrożenie nowych rozwiązań lub uczestniczyłeś w szkoleniach podnoszących kompetencje?

Szkoda energii
@Natalia 26.08.2018 11:47

Możesz ciężko pracować, być proaktywny, zaangażowany. Przyjdzie kolega albo koleżanka dyrektora i cię " posprząta".

das
@Natalia 26.08.2018 11:47

Udawadniam od dziesięciu lat. Kompetencje mam najwyższe z możliwych potrzebne do wykonywania mojej pracy. Niestety moje zarobki systematycznie spadają. Obecnie zarabiam mniej niż w chwili rozpoczęcia pracy w PSE. Gdybym wiedział że zarobki nie będą stabilne i będą zależne w obecnej chwili od grupy dyletantów na kierowniczych i dyrektorskich stanowiskach, nigdy nie podejmowałbym pracy w PSE. Zatrudniłem się wierząc w obietnice w których wymieniano konkretne kwoty.

Martyna

Idealnych firm nie ma ale wystarczy dobrze pracować i z całą pewnością nie trzeba będzie narzekać!!

job
@Martyna 09.08.2018 12:23

Tak. Obowiązków coraz więcej a dochody r/r spadają! A zatrudnienie nikomu niepotrzebnych, niemerytorycznych ekspertów rośnie:) jeśli ktoś myśli o karierze i jasnych kryteriach oceny, i możliwości awansu to lepiej niech sobie głowy nie zawraca tak zatrutą politycznie kumoterstwem i nepotyzmem organizacją.

Przemek
@Martyna 09.08.2018 12:23

A ja znam takiego jednego, kompetentnego, wyszkolonego, z wieloletnim doświadczeniem, takigo co to dobrze pracował i go zwolnili. Do dziś nie wiadomo za co, dlaczego i w jakim celu.

jks
@Przemek 09.08.2018 17:41

Nie wiadomo? to tajemnica poliszynela!

Bystry
@Martyna 09.08.2018 12:23

Zobaczymy jak zwartościują pracowników.

Uyr
@Bystry 17.08.2018 20:56

No jak? Podziela na pociotków i resztę

Zainteresowany
@Martyna 09.08.2018 12:23

Wymierne efekty pracy się liczą, czy tylko "dobre pracowanie"? Jeśli efekty, to jakie?

Ola

Czy prawdą jest, że w PSE funkcjonuje wykaz nazwisk kandydatów, których aplikacje nie są brane pod uwagę w prowadzonych rekrutacjach?

spozaklanu
@Ola 09.08.2018 12:20

Nie zdziwiłbym się.

Natalia

@Bareja, rozumiem, że krytycznie oceniasz niektórych pracowników, ale może warto dać im szansę i poczekać na wyniki? Obecnie na rynek pracy wchodzą olbrzymie ilości ludzi młodych, czy możesz napisać jak Ci się z nimi współpracuje? Czy firma Polskie Sieci Elektroenergetyczne stawia także na ludzi młodych zaraz po studiach?

Natalia

@Bartek, skoro piszesz, że ludzie wybierają sobie niewłaściwe stanowiska pracy to jacy konkretnie pracownicy według Ciebie powinni angażować się do Polskich Sieci Elektroenergetycznych? Chodzi mi o to jakie powinny mieć cechy charakteru czy też osiągnięte kwalifikacje?

Bareja
@Natalia 26.06.2018 12:07

Bardziej niż kwalifikacje, zwłaszcza te merytoryczne, ostatnimi czasy liczą się cechy charakteru. Na podstawie kilku pociągnięć kadrowych na początku bieżącego roku, np.: w obszarze eksploatacji, widać wyraźnie, że wiedza i doświadczenie nie są w cenie i dla firmy nie stanowią wartości. Pożądane cechy charakteru to: „fizjologicznie przygięty kark”, elastyczny kręgosłup i umiejętność zachowywania własnych poglądów dla siebie, umiejętność trzymania języka za zębami, zachwycanie się przełożonymi, nie informowanie o problemach, bo to bardzo niepopularne, wiara w sukces i rozgłaszanie go niezależnie od okoliczności.

Bartek

Idealnych firm nie ma tylko ludzie wybierają sobie niewłaściwą pracę i stąd problemy!!

Adam O
@Bartek 24.06.2018 15:22

Albo niewłaściwi ludzie stawiani są na wysokich stanowiskach

Luke Skywalker

Najlepsza firma w galaktyce.

Prawdziwy Skywalker
@Luke Skywalker 22.06.2018 21:42

Prowda jest toka, że to ja żem jest Luke Skywalker. Trzymając się przyjętej konwencji: Czy goście budujący gwiazdę śmierci mogą być najlepsi w galaktyce? Czy goście, którzy pozbywają się swoich doświadczonych pilotów maja szanse być najlepsi w galaktyce? Czy wolno marnotrawić środki wydatkowane w wyszkolenie tych pilotów oraz ich doświadczenie zdobyte w boju? Czy winą tych pilotów jest to, że dowództwo nie wie dokąd lecieć? Czy lepiej mieć pilotów, którzy w czasie ataku imperialnych będą lecieli w drugą stronę, albo powiedzą, że to nie ich sprawa? Zła energia w złych rękach! Zemsta Sithów, po której nastąpi Nowa Nadzieja.

Luke Skywalker
@Prawdziwy Skywalker 23.06.2018 17:04

Najlepsza firma po tamtej stronie czarnej dziury. Gdzie lewa to prawa i gdzie góra to dół, a dół to góra. Białe jest czarne, a czarne białe. Najlepsze to najgorsze.

Natalia

@Jasiek, piszesz, że osób narzekających na daną firmę jest zawsze więcej i to oni są najczęstszymi bywalcami na tego typu forach. Mimo to, sam nie napisałeś niczego dobrego o firmie Polskie Sieci Elektroenergetyczne, a jak wnioskuje po Twoim komentarzu - masz inne zdanie.Zechciałbyś więc napisać tu na forum coś więcej na temat tego jak wygląda praca w tej firmie? Jaka panuje tam atmosfera?

Wolny niewolnik

2. "Rzeczywiście jest GRUPA SMART, ale raczej pracuje na" starych rozwiązaniach odkurzonych z niebytu . 4. "Rzeczywiście jest dofinansowanie do nauki języków obcych, ale" w centralach. 5. Rzeczywiście jest procedura dotycząca szkoleń, ale „wiemy, że dysponujesz odpowiednim poziomem umiejętności, więc nie ma potrzeby ich pogłębiać” albo „właśnie skończyły się środki na szkolenia”. 6. Rzeczywiście są premie albo nie są. 7. Rzeczywiście był bogaty pakiet świadczeń pracowniczych, ale wkrótce po opublikowaniu artykułu został on znacznie ograniczony z którego korzystają centrale . 8." Nieprawda, że wcześniej nie poszukiwano wysoce wykwalifikowanych specjalistów. Często zatrudniano nowych pracowników na stanowiska wyższe niż starszy specjalista "ale nie na niższego szczebla gdzie brakuje ludzi, odchodzą starzy a młodzi za kasę konserwatora powierzchni płaskich nie przyjdą . 9." Nieprawda, że „na pierwszym miejscu stawiamy na zatrudnianie osób, które posiadają kompetencje i doświadczenie w elektroenergetyce, takich, które wspierają kluczowe departamenty, tj.: eksploatację, zarządzanie systemem, rozwój systemu, przesył, czy standardy techniczne. Wzmacniamy naszą kadrę również w obszarze realizacji inwestycji, jako konsekwencja wprowadzenia przez PSE nowego modelu działania w tym zakresie. Poszukujemy pracowników z wiedzą techniczną, jak również projektową.” W ostatnich miesiącach zatrudniano głównie ludzi bez doświadczenia w elektroenergetyce i w znacznej mierze do innych departamentów. Co to jest wiedza projektowa?" 10. Nieprawda, że „ stawiamy na pracowników merytorycznych, odpowiedzialnych i z zapałem, którym praca sprawia przyjemność i, z którą pracownik się identyfikuje” oraz że „doceniamy pracowników skoncentrowanych na realizacji wyznaczonych celów, z inicjatywą, rozumiejących i reagujących na potrzeby spółki”. Zmiana podejścia do pracownika, jego uprzedmiotawiane świadczy wręcz przeciwnie." Większość starych pracowników jest niezastąpionych pod względem doświadczenia i kompetencji."?????? Często to ludzie pracujący dla idei są słabo wynagradzani, a to głównie te osoby stanowią fundament firmy.!!!!!!! 11. Rzeczywiście „w poprzednich latach koncentrowaliśmy się na programie rozwoju i mobilizacji kadr, rozwoju modelu zarządzania projektami czy wdrażania systemowych rozwiązań wspomagających doskonalenie kompetencji dedykowanych poszczególnym grupom pracowników.??!! Niestety raczej nic z tej koncentracji nie wyszło. Firma też się wiele starała, ale dobrymi chęciami jest piekło wybrukowane. Osobiście wątpię nawet w dobre intencje firmy. 12. Rzeczywiście kadry wskazują na poprawiającą się opinię pracowników o firmie. Na podstawie badania OHI stwierdziły, że w 2017 r. ok. 61% pracowników było " nie " zadowolonych z pracy w firmie. Według kadr jest to szokująco duży wzrost o ok. 4% r/r. Jednak zapewne nie wzięli pod uwagę, że w tym roku zatrudnili z polecenia wielokrotnie więcej wysokoopłacanych pracowników. 13. Rzeczywiście firma otrzymała nagrody dla dobrych pracodawców, ale w rankingach, które nie uwzględniały opinii pracowników, przykład Srebrny Listek CSR POLITYKI 2016 deklaracji pracodawcy) i Laureat Programu Dobry Pracodawca 2017 (oparty na wyniku analizy materiałów nadesłanych przez pracodawcę). W taki oto nietransparentny i papierowy sposób firma kształtuje swój wizerunek, jako dobrego pracodawcy. Gdzie znikają zapisy z poprzednich układów zbiorowych , związki podpisują jak leci aby było nam dobrze. Cytaty z poprzednich wypowiedzi .

Olek

Niezależnie od innych okoliczności, nowy zarząd pozytywnie wpłynął na wysokość wynagrodzeń. Według korytarzowych informacji w przypadku nowo zatrudnianych pracowników pracodawca jest teraz w stanie zaakceptować oczekiwania ok. 3800 dla stażysty, ok. 6500 dla specjalisty, ok. 8100 dla starszego specjalisty i ok. 9500 dla specjalisty koordynatora. Jest to dobra zmiana, która daje większe szanse na zatrudnienie pracowitych i kompetentnych osób, choć do stawek oferowanych przez dobre warszawskie korporacje jeszcze sporo brakuje.

optymista
@Olek 16.12.2017 19:17

Jestem wieloletnim pracownikiem i moja pensja to ok. 70% tego co podałeś. Wygląda na to, że PSE wreszcie dostosowują się do rynku pracownika. Teraz początkujący koordynator ma szansę zarabiać tyle co dobry glazurnik. Zmiana podejścia PSE dobrze też wróży obecnym pracownikom. Podobno w PSE jest prowadzone wartościowanie stanowisk, więc jest szansa na podwyżki.

DE
@optymista 19.12.2017 20:33

Mam zupełnie odmienne przeczucie. Sądzę, że weryfikacja wysokości wynagrodzeń ma na celu obniżenie wynagrodzeń dla wieloletnich pracowników. Kiedyś aby osiągnąć przyzwoite wynagrodzenie wystarczało ukończyć jeden specjalistyczny kierunek studiów i przez wiele lat ciężko z oddaniem i poświęceniem wykonywać obowiązki. Teraz w korporacjach bardziej liczy się liczba papierków. Młodzi przeważnie kończą kilka kierunków i wiele kursów, potwierdzonych dyplomami i certyfikatami. Starsze pokolenie jest pod tym względem przegrane. Ponadto niepokoi cisza w sprawie wysokości taryfy zatwierdzonej przez URE. Zatrudniono wielu nowych ludzi a zakres zadań operatora nie uległ rozszerzeniu, więc trudno o podwyższenie taryfy. Dlatego aby dopiąć budżet komuś trzeba obniżyć wynagrodzenie. Już w tym roku premie miałem niższe o co najmniej 50%, a przyszły rok pewnie będzie jeszcze gorszy. Nie ma co liczyć, że obniżą pensję młodym, bo przed chwilą przyszli więc łatwo mogą podjąć decyzję o odejściu. Natomiast wieloletni wyspecjalizowany pracownik nie rzuci papierami, bo odchodząc będzie musiał zmienić branżę i rozpocząć karierę od nowa, na równi ze stażystami. Pomimo powyższego życzę szczęścia w nowym roku.

mumio
@Olek 16.12.2017 19:17

Kolego Olek, skąd takie kwoty wziąłeś. Pracuję w tej firmie juz 12 lat. Począwszy od stanowiska inżyniera przeszedłem wszystkie stanowiska aż do specjalisty koordynatora i mam ok 65% tego co podałeś. Być może takie pensje są proponowane nowym pracownikom. Widać o dotychczasowych specjalistów się nie dba. Są oni nie wygodni i ponieważ mają wiedzę. W tej firmie wiedza przeszkadza. Mam wrażenie że większość kadry zarządzającej nie zna się na branży. Nie ma co się dziwić PIS wrzucił samych prawników i bezpieczników. No a jak prawnicy to zgodnie z prawem i uśmiechem na ustach ogołocili pracowników w ostatnich miesiącach. Oczywiście ulubiona argumentacja czapy to "bo tak ma być". Obecnie pensja wysoko wykfalifikowanego specjalisty w tej firmie to tyle co robotnika na produkcji. Wiem, że inny charakter pracy, ale inna też odpowiedzialność (bezpieczeństwo energetyczne kraju itp.) Jeżeli ktoś szuka pracy w tej firmie i wierzy w jej cele to niech sobie odpuści. Wprowadza się piękne regulaminy zgodne z KP ale i tak po cichu każe się pracować w godzinach nadliczbowych (bez rekompensaty). Ludzie, którzy odeszli do firm wykonawczych, nie chcą już wrócić to tego bagna. Najlepsza była ostatnia ankieta OHI. Ludzie niezadowoleni a wynik ankiety pozytywny. Propaganda czyni cuda ale ludzie i tak swoje wiedzą. Poprzedni zarząd nie szanował ludzi ale płacił pieniądze. Obecny udaje, że jest cool a po cichu skubie w imię prawa.

labomba
@mumio 05.01.2018 21:34

Olek od 6 lat

@Olek 16.12.2017 19:17

Informacje zdobywa się na korytarzu? To musi być bardzo specyficzna firma.

Niewolnik
@mumio 05.01.2018 21:34

Odnosząc się do badania OHI jedna osoba mogła wielokrotie uczestniczyć w badaniu. Nic dodać nic ująć

specjalistaIT
@Olek 16.12.2017 19:17

@Olek , w swoim poście podałeś stawki netto ? brutto ? Uop czy b2b ?

DE
@specjalistaIT 30.04.2018 10:36

Brutto, UoP

Mariusz
@Olek 16.12.2017 19:17

Dobrze powiedziane. Szukają ludzi z wykształceniem, wieloletnim doświadczeniem, wysokimi umiejętnościami za marną pensję. Najlepiej gdy w ogłoszeniach o pracę napiszą ile proponują wtedy nikt nie będzie zawracał sobie głowy pracą w PSE

Gal anonim
@Olek 16.12.2017 19:17

Oblicz X 0,7 , po 20 - paru latach pracy dobra zmiana w ramach standaryzacji "obcinania " dała 1000 zabrała 500 , zniknęły dodatki ," dorobicie sobie na dodatkach macie większe zasadnicze " ale jakich ? . Czas na biedrę do ręki to samo i brak odpowiedzialności za ludzi i mienie i nie ma bycia na telefonie 24 h. Nikt nie mówi o cichym zabieraniu innych " przywilejów " które były w układach zbiorowych i znikają po każdej aktualizacji. Nie chcę przywilejów ale dajcie uczciwe zarobki w stosunku do ponoszonej odpowiedzialności , czasu pracy potrzebnej wiedzy i umiejętności .

Jasiek

Niestety maruderów jest zawsze więcej i to oni ciągle piszą!!

Zostaw opinię o Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A. - Konstancin-Jeziorna

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Polskie Sieci Elektroenergetyczne S.A.