Alcatel Lucent
2 544 6 1

Opinie o Alcatel Lucent

Bartomelo

Cześć. Czeka mnie rozmowa w Nokii. Aplikuję na stanowisko Inżyniera Transmisji (może uda się Senior IT). Chciałem zapytać, czego mogę się spodziewać, jeśli chodzi o zarobki. Mam 2 letnie doświadczenie z transmisją i całą działką z tym związaną. Myślicie, że widełki 5000 - 7000 netto będą okej, czy raczej to przegięcie? Ma ktoś jakieś doświadczenie? Proszę o poradę.

Były Pracownik
@Bartomelo 31.10.2018 18:28

jak poszło? :)

piotrek
@Bartomelo 31.10.2018 18:28

Niska wycena jak an seniora w IT w 2019 roku.

wojtuchna
@piotrek 07.01.2019 10:03

2 lata doswiadczenia to nie senior

piotrek
@wojtuchna 08.01.2019 14:43

Na nie seniora też niska.

Tomek

Czy Nokia będzie jeszcze szukała ludzi od chmur, bo aktualnie nie ma już ofert pracy na te stanowiska?

Były Pracownik
@Tomek 15.12.2018 19:49

Oni tam wszyscy są wybitnymi specjalistami od chmur. A dokładnie od bujania w obłokach :D

Unix W o W
@Były Pracownik 18.12.2018 20:31

Komentarz typowego Tomeczka, chyba nie tego dużego od chmur :). Akurat, kto jak kto, ale Unix mistrzowie, zawstydzili by Cię u podstaw. :)

Były Pracownik
@Unix W o W 18.12.2018 22:50

Zawstydzić to by się oni mogli pensji, przez ostatnią dekadę podwyższoną o 3%. I o połowę mniejszą niż cała branża wokoło.

cheniu
@Były Pracownik 19.12.2018 18:27

jeszcze wrucisz synu marnotrawny jak juz cie z mobiki (usunięte przez administratora) :D

thgth

Firma stosuje dyskryminację zarobkową. Swoim wieloletnim pracownikom nie podnosi pensji, a nowe osoby zatrudnia za nawet dwukrotność pensji osoby, która pracuje na identycznym stanowisku. To tak samo jak operatorzy telefonii komórkowych. Owszem są promocje, ale tylko dla nowych abonentów.

Piotr
@thgth 06.12.2018 16:58

Uważasz, że wynagrodzenie jest niższe od tego, jakie dostają nowo przyjęci pracownicy? Rozmawiałeś może na ten temat z pracodawcą? Jeżeli masz doświadczenie i staż pracy, spróbuj wyjść z inicjatywą i wystąpić o podwyżkę. Na stronie pracodawcy jest sporo ofert pracy, a także jest opisany proces rekrutacyjny. Ponadto firma szuka studentów kierunków technicznych do udziału w praktykach. Takie staże to doskonała propozycja dla osób uczących się, które chcą nabrać doświadczenia. Może kogoś z użytkowników forum zainteresuje ta oferta.

Rekrut

Witam ile w danej chwili można zarobić? Chciałbym aplikować, nie wiem czy warto. Pozdrawiam

Zadowolony
@Rekrut 20.10.2018 14:49

8000tys brutto jest do ugrania jako programista wiec nokia jest jednym z najlepiej placacym pracodawca w rejonie (o ile nie najlepszym)

Były Pracownik
@Zadowolony 26.10.2018 08:20

AHAHAHAHAHAHAHA :D Już pomijając "8000tys" brutto - czyli 8 milionów tak? Nawet napisać poprawnie kwoty nie umiesz... A 8000 brutto to ja tam zarabiam odchodząc jakieś 5 lat temu. Od tego czasu podwoiłem swoją pensję nadal pracując w Bydgoszczy oczywiście, więc nie wprowadzaj ludzi w błąd w tak żenujący sposób.

Były Pracownik
@Były Pracownik 26.10.2018 10:35

"tam zarabiałem" miało być

Gosia_wasza_kochana
@Były Pracownik 26.10.2018 10:36

16 tys na uop? Chyba w snach.

Były Pracownik
@Gosia_wasza_kochana 27.10.2018 14:09

Brutto? Chyba jednak nie w snach. Po prostu żyjesz nadal w realiach tego ALU-kołchozu i nie wiesz, jak bardzo świat odjechał.

Ryszard

Ostatnio cisza na forum to pewnie jest dobrze i nikomu nie chce się pisać.

Inżynier Rozwiązań Chmurowych

Cześć, mam pytanie co do oferty http://nokiabydgoszcz.pl/oferty-pracy/inzynier-rozwiazan-chmurowych/ Orientujecie się czy trzeba wymiatać w pythonie, ansible i chmurach, żeby się załapać? Wiecie czym dokładnie zajmuje się na tym stanowisku?

jasiu_smietana
@Inżynier Rozwiązań Chmurowych 09.10.2018 23:55

To nieważne, bo obecnie rekrutacja w Nokii jest wstrzymana (globalnie).

Anna
@jasiu_smietana 12.10.2018 11:24

Wiadomo jak długo rekrutacja w Nokii ma być wstrzymana?

jasiu_smietana
@Anna 15.10.2018 22:24

O to trzeba by spytać zarząd. Pewnie jak już zwolnią parę osób. ;)

qwqw

Firma stosuje dyskryminację zarobkową. Swoim wieloletnim pracownikom nie podnosi pensji, a nowe osoby zatrudnia za nawet dwukrotność pensji osoby, która pracuje na identycznym stanowisku. To tak samo jak operatorzy telefonii komórkowych. Owszem są promocje, ale tylko dla nowych abonentów.

Ziomek z Galerki Pomorskiej
@qwqw 30.07.2018 19:35

Nie żartuj Ziom, to jawne łamanie kodeksu pracy... Takiej firmy nie stać na takie błędy. Musi być inny powód. Może te osoby są lepsze dwa razy od Was, stąd takie różnice w zarobkach. Z drugiej strony nie macie związków zawodowych, żeby rozwiązać ten problem?

dfsdfsd
@Ziomek z Galerki Pomorskiej 03.08.2018 16:02

Musi być inny powód? Nawet Ci najlepsi są traktowani w taki sposób. Dopiero próba ich odejścia i widmo porażki projektu powodują, że jednak można znaleźć pieniądze (które dawno temu powinna taka osoba dostać, a które na start dostaje jakiś chłystek bez doświadczenia). W Nokii jest dyskryminacja zarobkowa!

worker
@Ziomek z Galerki Pomorskiej 03.08.2018 16:02

Hehe, widać, że wiesz jak jest :) Są tam stare ramole, które się poukrywały po kątach (w każdej korpo można się zadekować) i tylko marudzą, że za mało zarabiają. Pracowałem w takim zespole, nigdy więcej z mentalnymi starcami (wiek tu nie ma nic do rzeczy, to są po prostu zgredy). Na szczęście te nazwiska są znane w środowisku i raczej nikt normalny ich do pracy nie zatrudni. Dla tych, którym się chce, Nokia stwarza dobre warunki pracy. Ale w żadnej firmie nie należy się zasiedzieć. Wybór póki co mamy spory, korzystać póki można.

Marek drugi zegarek
@worker 27.09.2018 19:32

Po co mają ich zatrudniać, skoro Oni nie szukają innej pracy, wynika z tego co piszesz. Troche żółci kolego wylewasz. A co powiesz o kadrze zażądzającej? Chyba Oni są tam najdłużej i nie narzekają na warunki pracy, to też są zgredy? Też ich nikt nie zatrudni? Mam dla Ciebie ważny komunikat, ♧Oni nigdy nie odejdą (z własnej woli), chyba, że nogami do przodu♧

Natalia
@Marek drugi zegarek 30.09.2018 16:03

Szukam pracy 505-795-557

Hruszczka
@Natalia 03.10.2018 09:31

Dzień Świra - (usunięte przez administratora)

Weronika

@Jacek, @Zdzichu, nie, nie jestem botem, jestem użytkowniczką forum i tak jak Wy chcę się dowiedzieć jak najwięcej na temat pracy w Alcatel Lucent, niektóre wpisy są dość szczątkowe i ubogie w informacje dotyczące warunków pracy, więc chciałabym dowiedzieć się jeszcze więcej. Myślę, że nie tylko mi zależy na poznaniu pracodawcy z obiektywnego punktu widzenia, po to zostało stworzone to forum.

Były Pracownik
@Weronika 06.09.2018 19:28

Nie jesteś użytkowniczką, tylko pracownicą portalu. I Twoje sztuczne podbijanie wątku tylko zniechęca ludzi. Wielu już anulowało powiadomienia o nowych postach, ja tez sie zastanawiam nad tym.

Weronika

@Maciek widzę, że znasz firmę Alcatel Lucent od środka, czy mógłbyś napisać o niej coś więcej? Jak traktowani są pracownicy w tej firmie? Jaka jest atmosfera w firmie? Każda opinia jest cenna dla kandydatów do tej pracy.

Zdzichu
@Weronika 23.08.2018 21:23

widzę, że potrafisz tylko wklejać ciągle te same teksty. Czy mogłabyś postarać się bardziej? Może wyciągnęłaś już wnioski z opinii, które pojawiały się wcześniej? Na miejscu Twojego pracodawcy zastąpiłbym Cię botem (a może nim jesteś?).

Jacek
@Weronika 23.08.2018 21:23

Weronika skończ już powtarzać w kółko to samo. Nudna jesteś.

fizyczny

Pracuje tu dłuższy czas na produkcji i jest coraz gorzej pod każdym względem.O ile kiedyś można było akceptować warunki finansowe bo była całkiem normalna atmosfera tak dziś firmę nazwałbym kolejnym (usunięte przez administratora).Brygadziści myślący, że swoim zachowaniem typu robienie zdjęć na hali pracownikom czy też wiecznym kontrolowaniem ich aż do przesady (o szczegółach nie będę pisał) liczą ,że tym sposobem zrobią wielką karierę. Może i zrobią tylko nie zdają sobie sprawy ,że z tego powodu ludzie odchodzą z firmy. Co za tym idzie opinia idzie w świat. Brak współpracy i szacunku do pracownika jest na porządku dziennym. Owszem można pomyśleć ,że przecież kontrole to rzecz normalna jak w każdej firmie. Ale jak ktoś się nie przekonał na własnej skórze jak to wygląda to ciężko zrozumieć. Często panuje totalny chaos. Niby szkoli się pracownika pod konkretne stanowisko a okazuje się ,że tak naprawdę musisz być jak to mówi pan kierownik "elastyczny" - czyli skakać z jednego stanowiska na drugie i nie ważne jest to ,że takie skakanie ze stanowisk często mija się z celem. Nie wspomnę już o tym ,że zdarza się że każe się czy też prosi się pracownika o zostanie na nadgodzinach po czym na koniec dnia taki pracownik słyszy ... w sumie nie ma potrzeby żebyś zostawał. Szanowny Pan Dyrektor przyjeżdża bardzo rzadko a jak już przyjeżdża(ostatnio bodajże po 2,3 latach)to robi spotkanie motywujące "przewidujemy dla państwa premie". Oczywiście premie mało kto zobaczył a Ci co się o nie starali to jej nie zobaczyli (wiadomo układy, układziki , sympatie , antypatie). Najciekawsze zaś było podobno zapytanie starszych pracowników - jakie państwo widzą możliwości usprawnienia pracy? Nowy pracownik na wstępie nie dostanie nowych narzędzi tylko musi pożyczać .I tak zaczyna się latanie od stanowiska do stanowiska zarówno pracownika nowego i starego i szukanie własnych narzędzi :P Co oczywiście zajmuje czas i wybija z rytmu. A norma i czasy gonią pracownika. Układy są na porządku dziennym. Tu nikt wyżej nie awansuje jeśli nie jest od kogoś z rodziny , czy też "ekipy" albo jest nie jest przez lata dupolizem i donosicielem. Ale nie ze wszystkim jest tak źle. Jak jesteś nowy na pewno zarobisz więcej niż pracownicy ze stażem 10 i więcej lat także na wstępie motywacja jest spora :D Do tego obietnice o rozwijającej się firmie,darmowej herbacie, kawie w automacie,no i oczywiście podwyżkach . No i jeszcze jeden ważny pozytyw dla nowych. Na początku od nowych nie wymaga się za dużo, no tak żeby nie zniechęcić zbyt szybko :D No i jeszcze jeden plus to tak ,że nie wymaga się żadnego doświadczenia w montażu czy testach mimo,że tak się podaje w ogłoszeniach firmy . Bierze się każdego bo nie ma chętnych do pracy. Czy warto?Zdecyduj sam

Były Pracownik
@fizyczny 22.08.2018 15:03

Brzmi dokładnie tak, jak to zapamiętałem sprzed kilku lat. I to nie z produkcji, tylko z oprogramowania, ale jak widać to po prostu standard.

qw

Cała ta Nokia ( Alcatel-Lucent) to jedno wielkie g*wno, bo jak g*owno traktują lojalnych pracowników.

Maciek

Każdy jest w firmie na własne konto. Taką płacę jaką sobie wywalczył na rozmowie kwalifikacyjnej, taką ma. Jeśli ktoś nie jest zadowolony z obecnych zarobków, to powinien zrezygnować i odejść jeśli nie ma szans na podwyżkę. Nie zastanawiajcie się dwa razy czy warto. Warto.

Jasiek

Nie widzę powodu żeby młody pracownik który wykonuje dobrze pracę dostawał mniej od starszego pracownika!!

gnom
@Jasiek 15.08.2018 11:35

troll

tgrghtrh
@Jasiek 15.08.2018 11:35

Nie widzę powodu, aby stary pracownik, który wykonuje lepiej pracę od młodego, dostawał mniej od młodego!

ddd

Takie pytanie - co się robi jako montażysta?

Vienio_1955
@ddd 05.08.2018 08:32

montuje

Marek
@ddd 05.08.2018 08:32

Stażysta

BlackLady24

Hej, szukałam forum Nokia Bydgoszcz, ale kolega przekierował mnie tutaj. Czy to jest Nokia? Jestem specialistką od HR i Security - cyber. Z opisów poniżej wynika, że to jakiś kołchoz. Czy ten Alactel, to jest ta prawdziwa Nokia? Chciałam tu aplikować, ale po wpisach jestem przerażona.

Szperacz
@BlackLady24 27.07.2018 22:40

Tak, to jest właśnie to miejsce.

Weronika

@anonymous twierdzisz, że firma nie traktuje sprawiedliwie starych pracowników, możesz napisać coś więcej? Chodzi o słabe docenienie w postaci pensji, złą atmosferę w pracy, brak benefitów pozapłacowych? Fajnie byłoby gdybyś wymienił też zalety pracy w Alcatel Lucent, takie szczere opinie byłych lub obecnych pracowników bardzo pomagają osobom poszukującym tutaj pracy.

Były Pracownik
@Weronika 24.07.2018 02:17

(usunięte przez administratora) nie udawaj niedorozwiniętej... Rozumiem, że Ci płacą za rozkręcanie dyskusji, ale masz już napisane czarno na białym WSZYSTKO. A co chwilę przychodzisz i powtarzasz swoją mantrę, żebyśmy napisali coś więcej. Takim spamem sprawiasz, że ludzie wyłączają powiadomienia o nowych wiadomościach i już tu nie wrócą.

Szperacz
@Były Pracownik 24.07.2018 10:06

Portal jest sterowany. Kliknąłem "lajka" pod odpowiedzią krytykującą Weronikę i za chwilę został on wycofany. Pod jej odpowiedzią licznik pomocnych głosów jest zero. Ale oczywiście nie mogę ponownie zalajkować bo pokazuje się że juz oddałem głos. Jesteście BEZNADZIEJNYM portalem.

anonymous
@Weronika 24.07.2018 02:17

Firma nie traktuje sprawiedliwie starych doświadczonych pracowników, ponieważ nie chce im podwyższyć wynagrodzeń do tych panujących na rynku, podczas gdy zatrudnia nowe osoby bez doświadczenia na warunkach dużo lepszych. Firma zamiast dać podwyżkę komuś kto już jest, woli, aby ta osoba odeszła a na jej miejsce przyszedł ktoś zupełnie nowy bez doświadczenia, któremu zaoferuje się lepsze pieniądze niż zarabiają starzy pracownicy i którego Ci starzy będą jeszcze musieli szkolić. Brak w tym jakiejkolwiek logiki... Trzeba być baranem do kwadratu aby tak zarządzać.

Nokia BDG - Cloud Development

Ile można zarobić w Nokii w Bydgoszczy na stanowisku Cloud Development and Verification Engineer? Chodzi mi o pierwszą pracę bez wcześniejszego doświadczenia - końcówka studiów inżynierskich. Ciężko się dostać? Może ktoś podpowiedzieć czego spodziewać się na rozmowie rekrutacyjnej?

wujek_dobra_rada
@Nokia BDG - Cloud Development 27.06.2018 01:14

Nie masz doświadczenia? To nieważne, możesz dostać 10k na UoP albo 12k na B2B. Najważniejsze, że nie jesteś starym lamusem, który się tam zasiedział i od dekady robi za 5k. Może jeszcze będzie Cię taki szkolić i płakać, ale i tak zostanie i nic nie zrobi. Stanowisko sugeruje, że szukają devów i testerów pod jedną nazwą. Czyli musisz albo umieć programować (czyt. pisać skrypty konfiguracyjne) albo testować. Wtedy pracę masz zapewnioną, bo prawie nie ma kompetentnych kandydatów.

Nokia BDG - Cloud Development
@wujek_dobra_rada 27.06.2018 11:07

Tutaj link do oferty; http://pl.indeed.com/viewjob?jk=3fa7701fc719dff5&tk=1ch12joqi93shamk&from=serp&vjs=3 Myślisz, że idzie się dostać w podstawową wiedzą?

Nick
@Nokia BDG - Cloud Development 27.06.2018 19:00

tak, szukaja niedoswiadczonych, maximum 1-2 lata doswiadczenie. W grupie wymagania sa duze, to cos podobnego do devopS, czyli: framework, skrypty, windows, unix, linux debian, docker, os, ci, cd. Lepiej, zebys umial jak najmniej i wtedy masz szanse. Kilku frajerow nauczy Cie wszystkiego i za kilka chwil bedziesz ekspertem.

Były Pracownik
@Nokia BDG - Cloud Development 27.06.2018 01:14

Plus dodatkowo za 6 miesięcy przerzucą Cię do innego projektu z innymi technologiami o których nie będziesz miał pojęcia.

Dawid

Może niektóre osoby wybierają sobie niewłaściwą pracę i stąd to niezadowolenie!!

wujek dobra rada
@Dawid 13.07.2018 18:35

Moze wez rozbieg, walnij barana w siane i tak do skutku

anonymous
@Dawid 13.07.2018 18:35

A może by wystarczylo, aby firma zaczela traktować sprawiedliwie starych pracowników...

Ch n P
@Dawid 13.07.2018 18:35

Hehe, dobre.

Józek

@Weronika Z wpisów można wyciągnąć wniosek, że jest to dobra firma ale "na chwilę" (2-4 lata). Jest stabilność (płaca, ZUS) ale nie licz absolutnie na podwyżkę czy awans. Trafiasz do wielkiego wora i jesteś małym trybikiem w dużej maszynie w której nikt nie będzie się przejmował jednostką. Nawet jak w złości tupniesz nogą i "zagrozisz" odejściem. Nie łudź się, że kogoś to wzruszy. Na pewno dobre miejsce na start, pierwsze doświadczenia itp.

ex-worker
@Józek 22.06.2018 07:45

true, przy odejsciu zaproponowali 400pln. Nowa firma 2k na +

dawnoodeszlem
@ex-worker 03.07.2018 22:57

wow, mnie nic nie zaproponowali szacun

Profesor Miodek
@dawnoodeszlem 12.07.2018 14:10

Pewnie dlatego, że "odeszłeś". Gdybyś "odszedł", to może byś coś dostał :D

anonim

(usunięte przez administratora)

Aano

Na jakie stanowisko aplikowałeś i ile zaproponowali / ile chciałeś dostać?

Nik

Dolaczam sie do pytania..

wiemwszystko

HR reprezentowal zapewne pan Radzio. O jego niekompetencji chodza juz legendy.

Pracownik_8
@wiemwszystko 28.06.2018 06:49

Dokładnie. Pan Radzio to ewenement, specjalizuje się jedynie w propagandzie sukcesu na linkedin raczej nie ma co liczyć na specjalne skille w działalności HR.

Były Pracownik
@Pracownik_8 28.06.2018 12:11

A (usunięte przez administratora) nadal tym wszystkim dyryguje?

pracuje-w-alu
@Były Pracownik 29.06.2018 13:45

Tak. Jak Elzbieta II - nie do zdetronizowania...

ex-worker

N to firma z frustratami z alu i to samo bagienko. Bylem pogadac za namowa i zaluje. Co do profesjonalizmu pana r sie tutaj nie wypowiem bo szkoda strzępić. Time wasted.

Weronika

@Józek, dziękuję za wyrażenie opinii na temat pracy w firmie Alcatel Lucent. Czy możesz napisać coś na temat możliwości rozwoju zawodowego w tej firmie? Czy pracodawca organizuje dla pracowników ciekawe merytoryczne szkolenia, które podnoszą ich kwalifikacje? Napisz proszę coś na ten temat.

Weronika

@domyslny_krystian, nie jestem z urzędu pracy, ani w żaden sposób powiązana z firmą Alcatel Lucent. Staram się jedynie uzyskać jak najwięcej merytorycznych i potwierdzonych informacji na temat pracy w tym miejscu. Dlatego zachęcam do dalszego wyrażania opinii na temat pracy w firmie Alcatel Lucent i dzieleniem się swoimi doświadczeniami na ten temat.

domyslny_krystian
@Weronika 21.06.2018 08:45

Zbierasz informacje od 2 miesięcy. Zdążysz iść na rozmowę przed emeryturą?

zz
@domyslny_krystian 21.06.2018 15:52

Ci moderatorzy na gowork są wyjątkowo niekompetetni. Wystarczy poczyttać opinie o kilku firmach żeby widzieć, które opinie są od nich, bo sztuczność rzuca się w oczy.

Mam dość

Wiecie może jak wyłączyć otrzymywanie powiadomień o wpisach na Gowork... Zaczęły mnie one już męczyć...

Weronika

@Były Pracownik, dziękuję za odpowiedź oraz wyrażenie opinii na temat pracy w firmie Alcatel Lucent. Czy możesz przybliżyć czytelnikom jakie konkretnie obowiązki stawia przed nowymi pracownikami pracodawca? Jak ocenisz atmosferę pomiędzy kadrą pracowniczą? Czy pracownicy są dla siebie pomocni w trudnych sytuacjach? Napisz coś na ten temat.

Vojtas
@Weronika 15.06.2018 09:04

Piszesz magisterke o nokii?

brownie
@Vojtas 15.06.2018 12:58

Pewnie z socjologii.

domyslny_krystian
@Weronika 15.06.2018 09:04

Pani Weroniko, Panie jest z urzędu pracy! Doszły skargi i bada Pani temat!

Weronika

@zenek, dziękuję za odpowiedź, wiele firm oferuje pracę na wakacje dla osób młodych, które mają w tym czasie przerwę od zajęć szkolnych, dlatego chciałam sprecyzować tą kwestię więc dziękuję, że odpowiedziałeś i wyjaśniłeś to. Wątek główny forum gowork.pl służy temu, aby każda zainteresowana osoba mogła uzyskać potwierdzone i uzasadnione informacje na temat pracy w firmie Alcatel Lucent. Dlatego prowadzę dyskusję na ten temat, aby użytkownicy zainteresowani pracą u tego pracodawcy mogli właśnie tu znaleźć wszystkie potrzebne informacje do podjęcia decyzji, czy zdecydują się na kandydowanie do pracy w firmie Alcatel Lucent. Nie sądzisz, że przed pójściem do pracy dobrze jest znać ogólne warunki oraz panujące zwyczaje w takiej firmie?

Były Pracownik
@Weronika 09.06.2018 10:29

Użytkownicy zainteresowani pracą u tego pracodawcy powinni wiedzieć tylko jedną rzecz. Niech przestaną być zainteresowani pracą u tego pracodawcy. Kołchoz, kolesiostwo, absolutny brak asertywności polskich managerów, antyczne technologie i wszechwładna pani w HRach. I tyle. A w Bydgoszczy fajnych firm jest coraz więcej.

Weronika

@Kolega, czy aplikowałeś do pracy w firmie Alcatel Lucent na okres wakacyjny? Jesteś już po wstępnych rozmowach z pracodawcą, czy dopiero zamierzasz wysłać swoją aplikację na to stanowisko? Czy ktoś z Was jeszcze jest zainteresowany pracą wakacyjną w firmie Alcatel Lucent? A może są osoby, które już pracowały w takim charakterze w tej firmie i mogą napisać coś na temat warunków jakie oferuje pracodawca? Zachęcam do dyskusji.

zenek
@Weronika 03.06.2018 13:15

nie ma tam czegos takiego jak praca wakacyjna, chcesz pracowac przez wakacje to jedz na truskawki jestes zainteresowana? idz na rozmowe a nie wyputujesz do okola nie wiedziec po co

Kolega

Witam, wiecie może ile można zarobic na praktyce letniej w Nokii Bydgoszcz ?

Weronika

@Gutek, po Twojej wypowiedzi wnoszę, że pracujesz w Alcatel Lucent. Co możesz powiedzieć o warunkach oferowanych przez tego pracodawcę? Na podstawie jakiej umowy pracuje się w Alcatel Lucent? @realista, rozumiem, że Ty także jesteś pracownikiem Alcatel Lucent. Jakie widzisz plusy i minusy pracy w tym miejscu? @byly_frajer, a pracujesz jeszcze w Alcatel Lucent czy już nie?

Gutek

Może w obecnej sytuacji kiedy brakuje ludzi do pracy firma zacznie podnosić zarobki?

realista
@Gutek 16.04.2018 09:10

hahahaha... W co ty wierzysz? :)

byly_frajer
@Gutek 16.04.2018 09:10

Powiem tak... Przez 4 lata jeszcze w to wierzyłem. Jednak już piaty rok przestałem się łudzić. Nawet jak ktoś dostanie wyższą pensje to nowi na start. Stary pracownik NIGDY. Nawet jak będziesz odchodził nie dostaniesz oferty chyba ze się komuś NAPRAWDE pali pod (usunięte przez administratora)

kiedys_lubilem_ta_firme

Pracownik ALU z ogromnym stażem Management to żołnieżyki H, wykonują posłusznie rozkazy ze spuszczoną głową, skupieni na sobie, trzymajacy się kurczowo swoich stołeczków, jeśli dbają to tylko o najbardziej istotnych z punku zachowania biznesu pracowników, reszta nie zobaczy nawet 50% wyrównania inflacji. Średnia pęsja rosnie w tepie 50% tego co średnia rynku, wiec zarobki z roku na rok coraz niższe. Nawet najlepsi nie zarabiają średniej rynku lokalnego, gratulacje z HR-ów należy Was się za to osiągnięcie duża premia. Firma za 10 lat bedzie płacila gorzej niz PESA czy Biedronka, za 5 lat nie będzie tej lokalizacji przy tej polityce, czy Nokia coś tu zmieni, musialaba by najpierw zmienic całe dowodztwo. Poza tym Nokia to tylko kolejne bezosobowe korpo jak ALU, więc dlaczego miałoby być inaczej ? Ludzie, duzo autonimicznych klonów, troche zwykłych frajerow, troche zachukanych brainiakow ktorzy sa ujeżdżani jak konie w westernie i dostaja za to jakies ochłapy a myśla ze pana Boga za pięte chwycili. Co bystrzejsi własnie sie spakowali albo spakują w niedalekiej przyszłości a firma rodośnie wymieni ich na studentow. Haos - to domena ALU, przerzucanie ludzi co kilka miesięcy z projektu do projektu bez przeszkolenia bez wprowadzenia, generuje to stres i straty dla firmy. Nie widać wogóle długoterminowego planowania, zarzadzanie wojenne, chaotyczne. W ALU nie liczy sie czlowiek liczy sie sie tylko projekt który upadnie szyciej niz się w nim znajdziemy.

Ania
@kiedys_lubilem_ta_firme 08.03.2018 10:05

Słyszałam , że bracia Karnowscy będą robić duży reportaż o polskich korpo i wyzysku polskich inżynierów. Bydgoskie alu i te osoby z managmetu opisywane wcześniej będą negatywnymi bohaterami ich artykułów i programów tv plus jedno korpo z wawy. Dajcie znać czy też to słyszeliście?

Franek
@kiedys_lubilem_ta_firme 08.03.2018 10:05

Czy kolega mógłby wyjaśnić temat żołnierzy i stołków trochę szerzej? Czy aby czasem kolega nie zapragnął dołączyć do armii Saurona, ale go nie przyjęli? Co do kursów, to przez ostanie pół roku nie widać ich końca. Z tego co naliczyłem, to ponad 60 godzin. Od 3 lat siedzimy w tzw. IMSie. Faktycznie rzygać się chce od tych devopsów, csfów, vmwareów, opencosiów. Teraz Sauron dołożył maszyn lerning. Masakra. Co niektórzy nie mogą wytrzymać tempa i przechodzą do hospicjum - tam pracuje się nad tiketami z tzw. pola. Zgadzam się z kolegą, że jeśli ktoś chce cichej posadki bez wyzwań to nokija nie dla niego. Trzeba się ciągle uczyć. Zgadzam się też że za 5 lat lokacji na pilickiej nie będzie. Sauron vel dyrektorek zapowiedział, że nokia chce przenieść nas do nowych budynków w bydzi - ponoć już szukają. Szkoda, że nie do Torunia :( nie musiałbym dojeżdżać.

Luk86
@Franek 09.03.2018 08:05

Weź nie udawaj inżyniera, od razu widać, że jesteś przydupasem H, a socjologia to twój konik

Franek
@Luk86 09.03.2018 08:46

A może jestem H. albo C. albo NN? Niektórzy doceniają H. i dlatego pracują dla niego. Wasze komentarze i nienawiść do H. idealnie wpisują się w obraz typowego polaka. Tak jak marszałek J. Piłsudski powiedział: Naród wspaniały, tylko ludzie ku..y.

pragmatyk
@Franek 09.03.2018 08:56

@Franek - nie widze nienawisci, nie widze ludzi k..w tylko ludzi ktorzy daja upust swojej narastajacej od lat flustracji. pewnie nawet zalu. Sytuacja w ktorej sie znajezli ich przytlacza, zabija radosc, tlumi reszte pozytywnej energii zyciowej. Energii ktorej pewnie im zabraklo aby cos na plus zmienic w swoim zyciu zawodowym i tyle....

Marusia_z_ALU
@kiedys_lubilem_ta_firme 08.03.2018 10:05

Tak się zastanawiam. W ALU pracuje ponad 1000 ludzi, z czego w u tego H. tylko 60-parę. Tylko ten jeden gość powoduje tyle kontrowersji? Reszta rozumiem jest ok?

spod_spisuaru
@Marusia_z_ALU 19.04.2018 20:48

dokładnie tak

Zostaw opinię o Alcatel Lucent - Bydgoszcz

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Alcatel Lucent