Optima Logistics Group S.A.

4 Dodaj opinię
Optima Logistics Group S.A.
4 68 6 1

Opinie o Optima Logistics Group S.A.

Arti

Miałem nieprzyjemność pracować w powyżej firmie. Na początku jak to każdy młodszy spedytor międzynarodowy, wysłano mnie na akademię. Ogólnie atmosfera na spotkaniach była w porządku. Wszyscy byli ze sobą na "ty", jednak wprowadzało to strasznie sztuczny nastrój. Każdego dnia przychodził tzw. trener, który mówił ile się to nie zarabia (i tu włączyło mi się pytanie dlaczego on nie jest spedytorem, skoro są takie pieniądze).(usunięte przez administratora)Dostało się niezbędnik spedytora, który służy do nauki. Pozostałe dni akademii polegają na uczeniu się obsługi wewnętrznego systemu, który dla mnie był niejasny i nielogiczny, oraz giełd(musisz być pierwszy, żeby wyłapać towar). Po skończonej akademii następuje egzamin, którego wszyscy zdają ponieważ są dopytywani. I tu zaczęła się tragedia - praca. Atmosfera z ludźmi, którzy siedzieli obok mnie była żenująca- przez pierwszy tydzień nie miałem dostępu do giełdy i miałem nieprzyjemną rozmowę z menadżerem: dlaczego nigdzie nie dzwonię?- No może dlatego, że nie mam gdzie? W czasie pracy przychodzi jeden z trenerów, który prowadził akademię. Opisałem problem, że po prostu nie mam dostępu do giełdy. Trener w odpowiedzi: to wejdź na inną giełdę i podzwoń, popytaj czy coś mają ale nic nie bierz (pozostawiam to bez komentarza, nie tego oczekiwałem od dużej firmy). (usunięte przez administratora) Mając do niego pytanie , nie otrzymywałem odpowiedzi tylko kolejne pytanie zadane w bardzo niegrzeczny sposób, wręcz chamskie, mające wytknąć to, że jestem tu nowy i póki co wszystko jest mi obce. W końcu przestałem się go pytać. Kazano dzwonić- trzeba wykonać min. 30 telefonów. Rozmowa wygląda tak, że dzwonisz do Niemiec/Francji/ Włoch itp, wręcz błagasz osobę po drugiej stronie aby dała ci jakiś towar (bardzo często to jest doładunek na FTL, którego po prostu nie opłaca się brać). Przed osobą po drugiej stronie UDAJESZ przewoźnika, przed przewoźnikiem UDAJESZ klienta. To nie jest prawdziwa spedycja, tylko call center, sprzedaż z naciskiem na wykonywanie telefonów. Nie polecam.

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Arti 11.02.2019 16:40

Chcielibyśmy odnieść się do poruszanych przez Ciebie kwestii. W naszej firmie jest dużo młodych osób i nieformalna atmosfera jest tego naturalną konsekwencją. Decyzję kto pracuje jako spedytor a kto jako trener, podejmują same osoby zainteresowane więc nie będziemy odpowiadać za ich wybory. Tak rozbudowany zespół trenerski to prawdziwy wyjątek w tej branży i wiele osób chwali sobie opiekę dedykowanego opiekuna. Pamiętaj również, że specyfika branży wymaga samodzielnego pozyskania przewoźnika i/lub klienta. Osoby, które posiadają swoją bazę kontaktów, mogą współpracować tylko z nimi, jednak osoby początkujące najczęściej wykorzystują do tego telefon. Praca w spedycji jest bardzo ciekawa i rozwojowa, ale również wymagająca i dość specyficzna, dlatego nie każdy się w niej odnajdzie. Życzymy powodzenia w dalszej karierze!

były pracownik

Przez tą firmę zostałam źle potraktowana, pomimo, że się starała. To typowe korpo nawet w dziale księgowości czy administracja. Szkoda Waszego zdrowia. Zwolnią Was z chamski sposób, bo coś muszą wymyślić jak jest mało pracy. Można zawsze przenieść pracownika do innego działu. Nigdy nie powiem dobrego słowa o tej firmie. Znam kilka osób, które zostało tak potraktowane jak ja.

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@były pracownik 22.01.2019 09:29

Jesteśmy dużą i dynamicznie rozwijającą się firmą, kładziemy nacisk na przejrzystość reguł oraz przestrzeganie zasad, starając się równocześnie tworzyć koleżeńską, wspierającą atmosferę pracy. Stale rośniemy, pracy jest coraz więcej, a co za tym idzie stawiamy na takie cechy jak profesjonalizm, odpowiedzialność i sumienność w wykonywanych obowiązkach. Przykro nam, że poczułaś się źle potraktowana. Będziemy wdzięczni za kontakt w celu wyjaśnienia poruszanych przez Ciebie szczegółów.

aktualny pracownik

W pracy w Optimie doceniam bogaty pakiet benefitów i realną ścieżkę kariery. Nie miałem wcześniej żadnego doświadczenia z tą branżą i zaczynałem jako młodszy spedytor. Z czasem zostałem team liderem a teraz staram się o awans na Junior Managera. Nie zawsze jest łatwo, ale dążeniem do celu osiągnąłem taką a nie inną pozycję i to w dość krótkim czasie. Polecam, można się tu naprawdę wiele nauczyć.

Ciekawy

Czy może wiecie co jest powodem częstych rotacji na stanowisku administrator budynku?

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Ciekawy 19.12.2018 18:15

Rekrutacja na to stanowisko jest wynikiem dynamicznego rozwoju Spółki i wynikającą z niego potrzebą dalszej rozbudowy zespołu administracji. Jeśli jesteś zainteresowany pracą na tym stanowisku zachęcamy do aplikowania przez formularz, który znajdziesz pod poniższym linkiem http://optimalg.com/kariera/ogloszenie/en2aywa3w

Marek Kurdelko

SUper firma, polecam jako pracodawcę. Jasne reguły pracy, umowa o pracę lub DG. Moje sugestie dla Optima Logistics Group S.A.: poprawili sie Lubię atmosferę w Optima Logistics Group S.A. za: super mlody zespol

Niezadowolona

Już na pierwszej rozmowie rekrutacyjnej zgrzyt, nie dostałam w odpowiedzi zwrotnej powodu dlaczego nie będę dalej rekrutowna. Dodam, że nie było na tym etapie żadnych testów spr. Możliwe, że moja propozycja wynagrodzenia była za wysoka, ale o tym się rozmawia przecież ..

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Niezadowolona 27.11.2018 18:53

Nasz dział HR udzieli Ci bliższych informacji. W tym celu prosimy o kontakt z rekruterem, z którym rozmawiałaś lub mailowo na rekrutacja@optimalg.com

Niezadowolona
@Optima Logistics Group S.A. 28.11.2018 13:33

Witam:) Dziekuje za ta informacje, ale ja juz w wiadomosci zwrotnej zapytalam Pania o powod odrzucenia mojej kandydatury i odpowiedzi juz nie dostalam. Kazdy feedback jest dla mnie wazny, gdyz biore udzial w kilku rekrutacjach w ostatnim czasie a tutaj niestety nie było to profesjonalne. Pozdrawiam

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Niezadowolona 28.11.2018 18:41

Chcielibyśmy wyjaśnić poruszaną przez Ciebie kwestię, dlatego prosimy o kontakt wraz z podaniem imienia i nazwiska. Wiadomość możesz przesłać tutaj, mailowo lub w wiadomości prywatnej na facebooku Optimy.

Piotr

Kilka osób napisało prawdę jak to wygląda. Dorzucę swoją opinię, będzie merytoryczna i nie chcę, aby została usunięta bo widzę, że zdarzały się usunięcia. Zacznę od początku. Rekrutacje są masowe, biorą każdego kto zna angielski i mają system poleceń przez co w firmie pracują znajomi znajomych a nie rzadko i rodzina typu bracia kuzyni itp. Szkolenie trwa 2 tygodnie podczas którego zrobią pranie mózgu (ale tylko naiwnym, którzy w to uwierzą), na szkoleniu dowiesz się jak wygląda praca. Będą zajęcia z psychologiem gdzie opanujesz techniki i triki jak zarabiać kasę dla firmy - niby nic takiego ale metody są dość dziwne. Trenerzy przedstawiają wizję, że minimalna podstawa jest super bo nie ma limitu zarobków no wiecie - sky is the limit. Opowiadają jak spedytorzy wyciągają miesięcznie gruby hajs, rzędu KILKUDZIESIĘCIU TYSIĘCY ZŁOTYCH. No i tu nasuwa się pierwsze pytanie inteligentnych ludzi - skoro na spedycji można wyciągnąć taki hajs to co oni robią jako trenerzy? uczą przyszłych Rockefellerów jak robic hajs a sami ile zarabiają? no ile tam może zarobić trener miesięcznie? jak ma na rękę 5-6 tysięcy to mysle ze ma dobrze ale skoro opowiadają o zarobkach spedytorów rzędu 30-40 tysięcy to jedyne logiczne wytłumaczenie jest takie, że sami zarabiają tam 50 000 zł na rekę miesięcznie lub pracują tam z dobroci serca pro publico bono dla firmy. Innych rozwiązań nie widzę. Ba! wśród trenerów są byli spedytorzy - czyli tu jest kompletne zaprzeczenie tego o czym oni mówią bo skoro trener uczy świeżaka jak być spedytorem i robić hajs a sam zrezygnował z tego intratnego zajęcia to totalnie się to kupy nie trzyma. Krótko mówiąc- nie szło mu jako spedytor ale ma zacięcie dydaktyczne to został trenerem i mami kolejnych bajeczkami. Firma ma jakiś pakiet on board - 3 miesieczny i na tyle dają umowe o prace. Oczywiście wywalają szybciej, mojego znajomego wywalili po miesiącu i to z dnia na dzien. Miał umowe o prace na 3 miesiące, podali mu rozwiązanie umowy za porozumieniem stron więc nie miał dwu tygodniowego okresu wypowiedzenia. Nie wiedział, młody głupi podpisał i stracił źródło dochodu z dnia na dzień. Bardzo miła firma, prawda? :) Gdyby nie podpisał to skorzystałby z przysługującego mu prawa z umowy o pracę o okresie wypowiedzenia dwu tygodniowym. Niestety nieznajomość prawa szkodzi ale w tym przypadku wiem ze wszystko się skonczylo dobrze bo szybko znalazł pracę i mógł opłacić czynsz. Rotacja jest bardzo duża, zatrudniają co tydzień nowe osoby bo to taki mechanizm, musi być duży przemiał. Na pierwszy rzut oka siedziby firm wyglądają miło i przytulnie, każdy mówi do siebie na "ty" chcą być tacy lifestylowi no ale realia są inne. Nie zdziw się jak na szkoleniu uczyć cie będzie osoba, która zaraz odchodzi i jak zaczniesz pracę juz jej nie będzie, serio rotacje są duze i ludzie tez sami odchodzą. Sama praca polega na dzwonieniu przez 8 godzin do ludzi z Zachodu dzwonieniu hmmm raczej spamowaniu, bo jeśli w ofercie byłby podany snapchat i twitter to tam też spamowaliby klientow. Oczywiście jak uda Ci się przepracować te 3 miesiące próbne ale nie masz wyników (nie zarobiłeś euro dla firmy) to wylatujesz :) no bo po co mają Cię trzymać jak co poniedziałek dochodzi kilku nowych naiwnych po szkoleniu, którzy wierzą w te bajki, że firma z Niemiec czy Włoch powierzy ładunki warte wieleset euro jakiemuś świeżaczkowi, którego znają tylko z telefonu. Już po pierwszych dniach orientujesz się jak to wynika i weryfikujesz mity ze szkolenia w prawdziwym życiu. Dlatego ludzie co mądrzejsi szybko się stamtąd ewakuują albo czekają na ten "złoty strzał", że kontrahent z Niemiec da im ładunki na miliony euro i dostaną swoją wymarzoną prowizję :) Oczywiście teoretycznie wszystko co oni mówią jest możliwe ale pomyślcie logicznie -klient wystawia ładunek i dzwonią do niego nie tylko ludzie z tej firmy ale w zasadzie z calej Europy (ci co mają dostęp do giełd) ale niech nawet dzwoniliby sami ludzie z optimy to jest ich kilkaset a firm spedycyjnych jest na prawdę sporo więc szansa ze pozyskasz ten ładunek jest bardzo mała. W lotto też teoretycznie mozesz wygrac ale kupcie los na dzis i zapewne nie wygracie - takie wrazenie mozna odniesc po pracy tam. Mnie praca tam niczego nie nauczyła. Był to na szczęście krótki epizod i nie chciałbym spędzić tam ani minuty dłużej. Oczywiście wszyscy chodzimy do pracy aby zarabiać ale tam czułem się jak w jakiejś sekcie finansowej. Wrażenia są bardzo niemiłe. Powiedziałbym, że prawo dżungli ma tam zastosowanie - albo ty zjesz nas albo my zjemy ciebie. Jeśli rozumiecie co mam na myśli. Na tym forum jest wiele negatywnych opinii a pozostałe są z serii "Nie zgadzam się, pracuję w Optimie X czasu bla bla" oczywiście każdy ma prawo do własnego zdania, ja swoje wyrażam w tym poście.

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Piotr 09.11.2018 03:33

Piotr, dziękujemy za opinię. Jak już wcześniej wspominaliśmy, komentarzy nie ukrywamy – tylko te naruszające regulamin :) Decyzje kto pracuje jako spedytor a kto jako trener, podejmują same osoby zainteresowane więc nie będziemy odpowiadać za ich wybory. Praca w spedycji jest pracą bardzo ciekawą, ale również wymagającą i dość specyficzną, dlatego nie każdy się w niej odnajdzie. Pozyskanie własnej bazy klientów to podstawa więc siłą rzeczy jeśli ktoś buduje ją od podstaw, najczęściej wykorzystuje do tego telefon. Życzymy powodzenia w dalszej karierze!

XYZ
@Piotr 09.11.2018 03:33

Pewnie, że masz prawo, jak każdy zresztą, ale ja tu widzę raczej frustrację spowodowaną tym, że się tam chłopie po prostu nie odnalazłeś. Sam odszedłem do innej firmy, ale czasy w optimie wspominam super, wiele osób siedzi tam po kilka lat i nie zamierza odejść wiec coś jest na rzeczy. Nie ukrywajmy, nie jest to po prostu praca dla każdego. Co do systemu polecającego - skoro ktoś kogoś poleca do pracy, to chyba dlatego że warto, ja bym swoich znajomych albo rodziny nie polecał do słabego miejsca :) Skoro Twojemu znajomemu rozwiązali umowę za porozumieniem to musiał coś niezle przeskrobać, nigdy nie spotkałem się z tym, że komukoliwek podziękowano bez powodu, a już tym bardziej po miesiącu. Co do samego szkolenia, też momentami czułem się jak Ty, wolałbym żeby było więcej konkretów niż takiej motywacyjnej paplaniny, ale z drugiej strony żadna firma czegoś takiego nie oferuje i to jest fajne. Praca w spedycji i w ogóle z klientem nie jest dla każdego, ale na tym to wszystko polega, wiec jeśli komuś to nie leży to jest jeszcze cała masa innych firm i zawodów które może wykonywać. Powodzenia w nowej pracy!

Olaaa

Czy w tej pracy trzeba siedzieć cały czas na słuchawce? Jak to wygląda czy to jest typowy call center?

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Olaaa 10.10.2018 15:50

Cześć @Olaaa Chcielibyśmy odnieść się do Twojego pytania i wyjaśnić nurtujące Cię kwestie. Optima to nie jest call center, jednak musisz pamiętać, że specyfika branży wymaga samodzielnego pozyskania przewoźnika i/lub klienta. Osoby, które posiadają swoją bazę kontaktów, mogą współpracować tylko z nimi. Słuchawka to oczywiście tylko jedno z narzędzi, ponieważ jest jeszcze email czy branżowe komunikatory. Praca w spedycji jest bardzo ciekawa i rozwojowa, a jeśli masz do tego smykałkę, na pewno sprawi Ci ona wiele satysfakcji :) Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, z chęcią na nie odpowiemy.

odradzam
@Olaaa 10.10.2018 15:50

jest to typowe call center i jest nacisk na dzwonienie, musisz sama znaleźć ładunek i sama znaleźć przewoźnika. Tak jak ktoś napisał w innej opinii - przed klientem udajesz przewoźnika z furą aut do wyboru do koloru a przed przewoźnikiem udajesz ze masz setki ładunków na grube euro. Spędzasz 7.5 godziny na słuchawce i jak nie masz efektów szybko Cię wywalą zapewniam :)

Pablo
@odradzam 09.11.2018 02:56

Optima to spedycja - spedycja polega na organizowaniu przewozu towarów. Kiedyś organizowało się to pewnie przy użyciu gołębi pocztowych, potem telegramem, potem faxem a teraz najszybszym rozwiązaniem jest telefon. Jeżeli nie zadzwonisz Ty, to ładunek zgarnie jakaś inna firma, bo tak działa ten rynek. Jeżeli oczekujesz, że przyjdziesz do pracy a narzędzia i gotowe rozwiązania zostaną Ci podane na tacy, kasa będzie płynęła strumieniem, to niestety tak to nie działa, a jeżeli wiesz gdzie da się zarobić porządne pieniądze bez żadnego angażowania się w taką pracę to daj mi proszę znać. Gdybyś przyszła z bazą klientów i przewoźników to na pewno szybko byłoby widać efekty Twojej pracy. A tak - niestety, zostałaś "tylko" ukierunkowana na najlepsze wg Twojego Team Leadera rozwiązania dla nowych i zielonych osób, które zapewne od dłuższego czasu się sprawdzają i przynoszą efekty. Napisałaś o udawaniu że ma się auta/ładunki. To, że Ty ich nie miałaś nie oznacza, że nie ma ich jakiś kolega z innego działu. Mając ofertę od przewoźnika z autem można ją zgłosić do kolegów z ładunkami - wilk syty i owca cała. Gdy klient zgłasza Ci ładunek można ją przekazać do kolegów z autami. I znowu zarobić możesz i Ty i Twój kolega. A jeżeli miałaś lepszy pomysł na rozkręcenie swojego biznesu, nie mając doświadczenia i zaplecza, to trzeba było go obgadać ze swoim przełożonym. Wracając jeszcze na chwilę do tematu dzwonienia - problem jest wg mnie "pokoleniowy", a mianowicie wiele młodych osób które spotykam w pracy ma problem z kontaktem innym niż przez Skype'a, WhatsAppa, Messengera itd, czyli komunikacją werbalną która jest chyba najprostszą metodą komunikacji. Może jesteś właśnie taką osobą i o to chodzi z tym strachem przed dzwonieniem ale niestety w tej branży (a nie tylko w Optimie - mówię to jako osoba mająca doświadczenie z innych mniejszy i większych firm branżowych) wymaga się szybkości, a taką szybkość daje narzędzie jakim jest telefon.

karol

Nie polecam. Miałem okazję pracować tu prawie rok i bardzo żałuje, że aż tak długo. Na spedycję cały czas rekrutują masowo co tydzień, co dwa, po kilkanaście osób. Ci co przychodzą albo sami rezygnują po "szkoleniu", które polega na wbiciu do głowy tego, że możesz tutaj zarabiać gigantyczne kwoty, że to wyjątkowa firma, że nigdzie nie ma takich możliwości rozwoju, albo po 3 miesiącach im dziękują jak wyniku nie ma :D To zdecydowanie praca polegająca na telefonicznej sprzedaży i to dość nachalnej. Przed podjęciem tutaj pracy niestety miałem inne wyobrażenie, że to raczej praca przy planowaniu tras, kontakcie z kontrahentami, którzy faktycznie są zainteresowani współpracą, że jest własna flota do dyspozycji. Ładunek, klienta, przewoźnika trzeba pozyskać; przed klientem udawać przewoźnika, a przed przewoźnikiem klienta, a jak łatwo się domyślić na rynku konkurencja jest duża... W sumie spedytorzy sami dla siebie są tutaj konkurencją :/ Z drugiej strony są atrakcyjne benefity, jak przejdziesz 3 miesiące okresu próbnego dostajesz umowę na czas nieokreślony, ale to jedyne plusy, atmosfera ok. Faktcznie, jest szybka szansa na awans na team leadera, ale z moich obserwacji ma to też minusy, bo możesz tak jak ja trafić pod tl który jest świeży i w ogóle nie ogarnia zarządzania zespołem. Często jest tak, że w danej grupie musi być nowy tl i biorą najlepszego pod względem wyników, żeby się nie obraził i nie poszedł do konkurencji xd nie muszę mówić, że nie zawsze ci najlepsi pod względem wyników nadają się do bycia czyimś szefem :D Aaaa i jeszcze jedno, trochę wkurzyło mnie to, że bardzo mi zależało na pracy w biurze przy placu wilsona (pytają o dogodną lokalizację dla kandydata lokalizację w wawie bo mają 3 biura) a wysłali mnie do pracy na Pradze, gdzie mam 2x dłuższy dojazd. Za tydzień sie okazało, że zatrudnili kolejne osoby już na mickiewicza, trochę to niefajne :/ Żeby nie było, że hejtuję - potwierdzenie moich słów znajdziecie też w innych komentarzach ;)

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@karol 21.09.2018 22:54

Chcielibyśmy odnieść się do Twojego komentarza i wyjaśnić poruszane przez Ciebie kwestie. Rekrutacja na te same stanowiska związana jest z dynamicznym rozwojem firmy i rosnącym zapotrzebowaniem na nowych pracowników. Stawiamy na awans wewnętrzny - zarówno na stanowiska team leadera jak i managera. Dobre zarządzanie zespołem wymaga czasu, dlatego stale pomagamy naszym pracownikom podnosić kwalifikacje. Zawsze bierzemy pod uwagę preferencje dotyczące lokalizacji, jednak pamiętaj, że ostateczna decyzja o przydzieleniu do konkretnego biura jest podyktowana aktualnym zapotrzebowaniem. Pozdrawiamy

cti
@karol 21.09.2018 22:54

kompletnie sie nie zgadzam z dana opinia! uwazam ze firma daje ogromna mozliwosc rozwoju i wlasnie samo to ze trzeba pozyskac klienta i dzwonic uczy tej pracy i tylko od kazdego zalezy jak pokierujemy dana relacja. pewnie fajnie jest miec czasem cos podane na tacy ale chyba nie do konca o to chodzi. coz jesli ktos po 3 miesiacach rezygnuje to moze sie nie nadaje do tej roboty. zarabiasz tyle ile sam wypracujesz i wszystko zalezy od ciebie- osobiscie znam wiele osob ktore zarabiaja super kase bo nie siedza i nie placza tylko serio robia robote.

Majkello
@karol 21.09.2018 22:54

Karol, Praca spedytora jest bardzo wymagajaca. Kto tego doswiadczyl ten wie - 12 miesiecy pracy powinno zweryfikować czy jest to praca dla Ciebie. Czynnik stresu jest w tym zawodzie kluczowy i trzeba sie zdecydowac czy ten stres jestes w stanie opanowac i obrocic na swoja korzysc. Wg mnie problem polega na tym ze liczyles na gotowa, podana na tacy prace do wykonania ktora tylko mialbys piescic i czerpac profity. Jak czytam twoj komentarz to jestem zdziwiony. Wiekszosc pracodowawcow po to zatrudniaia i inwestuje w ludzi, czesto mlodych i bez dowiadczenia, daje im podstawowe narzedzia do pracy zeby Ci mogli je wykorzystac na korzysc obu stron. Nie kazdy potrafi te narzedzie wykorzystac. Jestes zdziwiony ze sam musiales zdobyc klienta z ladunkiem i wyszukac dla niego rozwiazanie w postaci przewoznika? Serio? Z calym szacunkiem Karoli ale na tym to wlasnie polega. Zapakowales cala firme i jej pracownikow do jednego worka „nie pilecam” a sama firma i branza ktora sie zajmuje jest bardzo zlozona i sklada sie na to wiele czynnikow. Szkoda ze ludzie ktorzy tam pracuja i sa zadowoleni nie widza tego posta-nie maja potrzeby czytac takich portali gdyz sa usatysfakjonowani i ich to nie intersuje. Pracodawca ktory zatrudnia tylu ludzi musi soba cos reprezentowac - gdyby bylo odwrotnie nikt by tam nie pracowal a firma by sie nie rozwijala. Z tego co wiem Optima swietnie sobie radzi i jest w czolowce na polskim rynku. Oczywiscie przy takiej skali zawsze trafi sie ktos nie zadowolony. Ale tak jest w wiekszosci firm gdzie jak sam wspomniales konkurencja jest duza. Nie kazdy sie w tym odnajduje. Nie spotkalem sie nigdy (a pracuje od 10lat) z firma idealna i z idealnym pracownikiem. Tak samo jak nie ma idealnego produktu - zawsze znajdzie sie ktos komu cos nie pasuje. Znam mnostwo osob ktore pracuje w Optime i chwali te firme. Znam osoby ktore odeszly z Optimy i po jakims czasie tam wrocily z usmiechem na twarzy. Znam tez ludzi ktorzy odeszli ze zdobytym tam doswiadczeniem i pracuja w innych firmach i to procentuje u innych pracodawcow. Zgadzam sie z tym ze w calym mechanizmie kiedy byles w Optimie moglo cos nie zadzialac i sie zraziles. Ale to troche tak jak kupic samochod marki np Fiat ktory bedzie sie psul gdyz trafiles wadliwy egzemplarz, ale czy to oznacza ze wszystkie samochody tej marki sa do du..y? A moze nie powinienes jezdzic samochodem? A moze Ty zle uzywales tego samochodu. Temat rzeka... Podsumowujac, malo obiektywna ocena z twojej strony, na zasadzie ja bylem zawarty i gotowy ale nie wypalilo i to ich wina. Ale jak tak jak sam napisales atmosfera w firmie i szybka mozliwosc rozwoju nie podlega dyskusji. Reszta zalezy od Ciebie. Powodzenia w nowej robocie chlopaku! Pamietaj ze dopóki walczysz jestes zwyciezca ;)

BaBeQ
@Majkello 02.10.2018 09:36

Niestety podzielam opinię Karola. Sam też miałem (nie)przyjemność pracować w tej firmie i wiem jak wygląda to od środka. Nie chodzi tutaj o odporność na stres czy szybkość podejmowania decyzji bo dalej pracuje w tej branży ale w innej firmie i świetnie sobie radzę. Po prostu toksyczność i styl "liderowania" zespołem zostawia wiele do życzenia. Ale niestety, tak to musi wyglądać kiedy jedynym wyznacznikiem pozwalającym awansować jest ilość zarobionych dla firmy pieniędzy co nie zawsze idzie w parze z umiejętnościami zarządzania zespołem. PS Był tutaj jeszcze jeden komentarz w podobnym tonie co post Karola ale widzę, że zniknął mimo, że nie łamał regulaminu. Opcja premium na GoWorku widzę wykupiona ;) PS2 Pozdrawiam dział marketingu piszący kontropinie z kont innych niż oficjalne ;) zacznijcie pisać polskie znaki bo to nie uwiarygodnia waszych postów. No i nie plączcie się w wypowiedziach bo raz pracujecie w Optimie a raz tylko słyszeliście, że jest w dobrej formie ;)

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@BaBeQ 03.10.2018 23:19

Zapewniamy Cię, że nie kasujemy komentarzy użytkowników serwisu ani nie piszemy kontropinii z innych kont.

anonymous

nie polecam

Interested

Jak jest z godzinami pracy? Czy jako student, ktory ma dwie godziny zajec w tygodniu, mam szanse aby jakos sie dogadac w tej kwestii?

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Interested 12.02.2018 16:27

to zależy od stanowiska na jakie chcesz aplikować. Aktualnie poszukujemy studentów do pracy w administracji. Jeśli chciałbyś dowiedzieć się więcej o pracy, możliwościach i aktualnych rekrutacjach, zapraszamy do kontaktu na rekrutacja@optimalg.com

Interested
@Optima Logistics Group S.A. 13.02.2018 09:05

Chodzi mi o prace na stanowisku Młodszego Spedytora Międzynarodowego

Interested
@Optima Logistics Group S.A. 13.02.2018 09:05

Chodzi o prace na stanowisku Młodszego Spedytora Międzynarodowego

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Interested 14.02.2018 15:42

w tym przypadku kwestie dotyczące godzin pracy są ustalane indywidualnie z Managerem

Dociekliwy
@Interested 12.02.2018 16:27

A co studiujesz? Filatelistykę?

Administrator

Jak od momentu waszej ostatniej aktywności wygląda sytuacja tej firmy? Inni użytkownicy chętnie dowiedzą się najświeższych ciekawostek o Optima Logistics Group Sp. z o.o. jako pracodawcy.

nie polecam

do swojej opinii dodam jedynie jeszcze, ze praca ta jest bardziej call center niż spedycją. Jest nacisk na dzwonienie i do tego potrzebny jest ten angielski. Jesteś rozliczany tylko z połączeń zrealizowanych (rozmówca odebrał telefon) a na to nie masz wpływu pzecież :) Generalnie jeśli gadasz po angielsku i masz cechy sprzedawcy garnków na spotkaniu emerytów to się tam odnajdziesz. Spodziewałem się czegoś lepszego jednak i bardziej spedycyjnego a tu raczej call center tylko międzynarodowe

kubuleniek
@nie polecam 05.04.2018 01:20

ja staram się tam zaaplikować, mam dobry angielski, chcę pracować w tej branży , interesuje mnie tematyka TSL , a po rozmowie pierwszej przez telefon dostałem email że nie dostałem się na drugi etap rozmowy kwalifikacyjnej, czy mam szanse zaaplikować drugi raz czy na kandydatów prubujących ponownie nie ma już szans???

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@kubuleniek 16.04.2018 19:07

chcielibyśmy wyjaśnić poruszaną przez Ciebie sytuację związaną z procesem rekrutacji, dlatego prosimy o kontakt na adres rekrutacja@optimalg.com

Tomasz

Pracuje w Optimie blisko 2 lata. Praca zdecydowanie dla ludzi energicznych, jeżeli masz ambicje na 1800 zł i posiedzieć sobie 8-16 i wrócić potem do domu bez stresu w pracy to zdecydowanie odradzam. Nie jest to prawdziwa spedycja, tylko bardziej praca w sprzedaży. Jeżeli komuś zależy tylko na podstawie i nie dawaniu z siebie więcej, bo tyle Ci wystarczy na życie to chyba szkoda Twojego czasu. Jeżeli zależy Ci na większych pieniądzach to nie są trudne do zdobycia, nawet osoby pracujące 3 miesiące są w stanie zarabiać po 3-4 tysiące. Dla osób które czują sprzedaż bardzo łatwo zarabiać i 10 tyś. Ogólnie bardzo polecam.

Lidka

Trochę zastanawia fakt, że ciągle szukają ludzi na te same stanowiska. Czemu aż taka rotacja? Zwalniają po próbnym? Czy ludzie odchodzą? No i szukają młodych wilków z tego co się dowiadywałam. Może ktoś kto chce się przebranżowić, czy ma koło 40 to dla nich już spalony...? A szkoda, bo nauczyłby się fachu i popracował pewnie ponad 10 lat a nie uciekł po roku.. Nie każdy 40 latek ma parcie na pensje dyrektora, jeżeli o obawy finansowe chodzi. Poza tym 40 nie ma demencji - nauczy się wszystkiego a jak ogarnięty to i z dwudziestoparolatkami potrafi się w zespole dogadać :) Może warto dawać równe szanse...?

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Lidka 26.02.2018 12:34

Chcielibyśmy odnieść się do Twojego komentarza i wyjaśnić poruszane przez Ciebie kwestie. Rekrutacja na te same stanowiska związana jest z dynamicznym rozwojem firmy i rosnącym zapotrzebowaniem na nowych pracowników. Szukamy przede wszystkim osób zaangażowanych, chętnych do nauki i pracy. Zapewniamy Cię, że nie odrzucamy kandydatów ze względu na wiek, jesteśmy otwarci na wszystkich i z chęcią pomożemy w przebranżowieniu :)

nawet zadowolona

Miałam wakacyjne praktyki.Potem dostałam propozycję pracy na cały etat ale zrezygnowałam ze względu na dzienny tryb studiów. Mimo to udało się zagadać z menedżerem i mam pracę dorywczą. Generalnie jestem zadowolona - wszystkiego uczą od początku. Atmosfera też jest w porządku.Pieniądze zawsze na czas. Wiadomo, nie każdemu się spodoba i nie każdy będzie pasował do takiej pracy.Mimo to polecam wszystkim, którzy chcą sobie przetrzeć szlak i robić karierę spedytora. Pozdrawiam Kasia

Tomasz K.

Praca do łatwych nie należy. Mnie zajęło trochę długo wdrażanie się, ale teraz już sobie radzę. Jak wszędzie - nie dla każdego praca, nie każdy pasuje, nie każdy się nadaje. Zarobki mogłyby być większe, ale przynajmniej są na czas.

Alexandra
@Tomasz K. 01.10.2017 22:09

Co sprawiało Ci największą trudność na początku? Miałeś jakiekolwiek pojęcie o stanowisku na którym obecnie pracujesz?

Warta
@Tomasz K. 01.10.2017 22:09

Czyli ile realistycznie można zarobić?

Sara

Dobra lokalizacja, płacą na czas (to ważne!), mam nad sobą dobrego szefa, z którym się dogaduję. Nie jest to praca marzeń, wolalabym w trochę innej branży, ale i tak jestem zadowolona :)

Ciekawy.

Na jakie premie mozna liczyc po 3 miesiacach. Czy pensja 3tys netto jest trudna do osiagniecia? Czy pracownicy na stanowiskach spedytorow w tej firmie zarabiaja wiecej? Zastanawiam sie nad zlożeniem aplikacji do tej firmy. Prosze o odpowiedz. Pzdr

Xxppl

Czy ktos moglby napisac na jakie zarobki mozna liczyc po 3-miesiecznym okresie probnym? Mozna wyciagnać 3tys. Netto? Wiem ze to zalezy od ilosci frachtów, ale czy trudno jest dojsc do takiej płacy?

jestem na nie !!!!!!

Przeszedłem dwa etapy rozmowy kwalifikacyjnej. Przed odbyciem badań lekarskich, dostaje informację o wstrzymaniu zatrudnień, najchętniej skontaktowałbym się z Prezesem i żądał wyjaśnienia sytuacji. Kpina i marnotrawstwo mojego cennego czasu !!!!

Zdegustowany
@jestem na nie !!!!!! 28.01.2018 09:44

A kiedy dostales i jak takie info?ja tez czekam na ostateczna ich decyzje a zero odpowiedzi choc sami proaili o cierpliwosc i zeby sie wstrzymac z innymi propozycjami.Mieli sie odezwac do srody (bez wzgledu na decyzje) i cisza do tej pory.Wtedy mowili ze czekaja na zatwierdzenie budzetu ponoc...

Optima Logistics Group S.A.
pracodawca
@Zdegustowany 02.02.2018 11:22

@ZDEGUSTOWANY chcielibyśmy wyjaśnić poruszaną przez Ciebie sytuację związaną z procesem rekrutacji, dlatego prosimy o kontakt na adres rekrutacja@optimalg.com

Zuzanna

@jestem na nie !!!!!! może było zadzwonić do firmy Optima Logistics Group i wyjaśnić sytuację. Myślisz, że nie dostałbyś odpowiedzi? @miśka88 no niestety firmy czasem nie mają wpływu na charaktery swoich pracowników, a jak widać to właśnie było problemem tej dziewczyny. Może Twój znajomy chce się wypowiedzieć?

miśka88

Nasłuchałam się o tej 'firmie' od znajomego który pracował tam parę lat. (szczerze mi ją odradzał). Przeładowywanie samochodów to codzienność. Pamiętam jak wspominał o pewnej młodej dziewczynie która od góry do dołu potrafiła naubliżać kierowcy (starszemu panu), byle by ten jechał po jej ładunek. Podsumowując prawo/bhp/kultura nie mają nic do gadania... liczy się WYNIK :)

Zuzanna

@NaPoczatekPolecam czyli firma Optima Logistics Group na rekrutacji sprawdza poziom Twojego języka obcego? W jaki sposób jest to sprawdzane? Fakt, finansowanie nauki języków obcych jest sporym benefitem, bo wiemy jakie ceny mają takie kursy. Piszesz, że to praca dobra dla studentów. Czyli firma nie robi młodym osobom problemów na rekrutacji, że nie mają doświadczenia?

Adrian

Praca jako spedytor: mnie zaproszono na rozmowę mimo iż telefonicznie przekazałem ile obecnie zarabiałem i jakie mam oczekiwania, skoro wciąż chcieli abym się starał o pracę to sądziłem że mamy o czym rozmawiać. Specjalnie wziąłem dzień wolny, przyjechałem do (usunięte przez administratora) To oczywiście dużo mniej niż wtedy zarabiałem, dużo mniej od moich oczekiwań, ale przecież rekruter o tym wiedział ale wciąż zabiegał abym był na 2 etapie... Normalne? Cała firma ma pewnie takie same kompetencje...

NaPoczatekPolecam

Pracowalem w Optimie przez 1,5 roku kilka lat temu. Miejsce idealne na sam początek przygody w TSL! Biorac pod uwage permanentna rekrutacje jaką firma prowadzi, każdy chętny i zdeterminowany kandydat, mowiacy w stopniu sredniozaawansowanym po angielsku, powinien dostac tam angaz. Fantastyczną opcją gdy tam pracowalem byly finansowane w 100% przez firme zajecia z jezykow obcych, ktore odbywaly sie w siedzibie firmy przed badz po godzinach pracy. Wynagrodzenie na poczatku bylo na poziomie najnizszym z mozliwych przewidzianych przez prawo pracy. Po okresie probnym podstawa rosnie, a premia jaka mozna wypracowac praktycznie nie ma gornej granicy. Wszystko zalezy od ciebie, twoich umiejetnosci, determinacji ale takze szczescia. Minusem pracy w takich miejscach jest jednak stosunkowo mala zlozonosc i niewielki stopien skomplikowania zadan jakie przed Toba stoja. Wszystkiego nauczysz sie w pierwsze pol roku - rok pracy tam. Niech potwierdzem tego bedzie informacja ze strony Optimy, ktora wskazuje ze sredni czas na zostanie team leaderem to 11 miesiecy pracy. Jezeli jestes studentem nauk z obszaru TSL w tym obszarze widzisz swoja kariere ale nie mozesz sobie pozwolic na bezplatne/nisko platne praktyki lub staze w duzych firmach logistycznych lub ewentualnie chcesz sie przebranzowic to aplikuj do Optimy. Jezeli jednak chcesz sie rozwijac i zdobywac dalsze kompetencje w tej branzy, nawet kosztem wynagrodzenia, ktore w Optimie mozesz miec naprawde na nieprzyzwoicie wysokim poziomie, to po roku pracy zacznij szukac mozliwosci zmiany miejsca pracy i aplikuj do duzych firm dzialajacych w obszarze Transportu Spedycji i Logistyki. Dopiero tam zobaczysz czym jest spedycja i zrozumiesz ze spedycja nie zaczyna sie i nie konczy na pozyskaniu badz sprzedaniu zlecenia na gieldzie transportowej. Mam swiadomosc ze Optima jest duza firma z branzy TSL. Sugerujac poszukiwanie pracy w duzej firmie z branzy TSL mam na mysli operatorow logistycznych oferujacych pelna palete uslug TSL ewentualnie duze firmy przewozowe posiadajace wlasna flote kilkudziesieciu badz kilkuset wlasnych zestawow.

Kandydatka

Podpowiedzcie jak teraz wygląda rozmowa o pracę - chodzi o stanowisko analityk sprzedażowy. Czy język angielski na tym stanowisku ma duże znaczenie?

Zuzanna

@Ktosiak na stronie firmy wyczytałam, że języki w tej branży są niezbędne. Nawet pracownicy dostają dofinansowanie do doszkalania ich. Zatem uważam, że znajomość jest konieczna, ale będziesz miał możliwość doszkolenia. Skoro już wspomniałam o jednym z benefitów pracy w Optima Logistics Group Sp. z o.o. to nadmienię Wam, że oprócz standardowej karty multisport są drużyny sportowe, owoce i wyjazdy zagraniczne. Jest to wyróżnienie dla najlepszych. Jakie trzeba mieć wyniki, żeby załapać się na taki wyjazd?

Andrzej

Pracuję od 2 lat, nie planuję zmienić. Fajni ludzie, spoko praca. Wiadomo, że pewnerzeczy bym pozmieniał, ale nigdy nie jest idealnie, więc nie ma co narzekać. Jak ma ktoś pytania, to piszcie.

Zuzanna

@eM czyli osoby, które dobrze i starannie wykonują swoja pracę mogą liczyć na premię i dobrą płacę? A czy masz może jakieś rady dla osób, które chciałyby podjąć pracę w Optima Logistics Group? Jakie zadania są na rekrutacji? Każda informacja może być ważna.

Zostaw opinię o Optima Logistics Group S.A. - Warszawa

 

Zostaw nam swoje dane kontaktowe.

Zachęcamy do podzielenia się swoimi pozytywnymi wrażeniami na temat pracodawcy.
Każda rekomendacja jest motywacją i wyróżnieniem dla firmy. Pamiętaj, że Twoja opinia ma znaczenie.

Twój komentarz zostanie zweryfikowany pod kątem prawnym i poprosimy Cię o pisemne potwierdzenie opinii.

Administratorem danych jest GoWork.pl Serwis Pracy sp. z o.o. Dane osobowe przetwarzane są w celu umożliwienia wyrażenia opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. b) RODO - wykonanie umowy) oraz gdy dotyczy, w celu weryfikacji udzielonej opinii o firmie (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. f) RODO – prawnie uzasadniony cel tj. kontakt w sprawie wyjaśnienia naruszenia) oraz wysyłki powiadomień na temat wskazanej firmy (na podstawie art. 6 ust. 1 lit. a) RODO - zgoda). Zgoda może być w dowolnym momencie wycofana. Wycofanie zgody nie wpływa na zgodność z prawem przetwarzania, którego dokonano na podstawie zgody przed jej wycofaniem. Więcej informacji na temat przetwarzania danych znajduje się w Regulaminie.

UWAGA: Pamiętaj, aby Twoja opinia była zgodna z regulaminem i jak najbardziej merytoryczna - zależy nam na tym, by nasi użytkownicy mogli - także dzięki Twojemu wpisowi - dowiedzieć się jak najwięcej o pracy w firmie Optima Logistics Group S.A.